Lupta care are ca temă asigurarea serviciului public de termoficare a Galaţiului, desfăşurată până acum între Electrocentrale şi Apaterm, s-a mutat în ogrăzile Prefecturii şi a Primăriei. Prefectura Galaţi a anunţat, vineri după amiază, că a trimis o adresă Consiliului Local şi Primarului Galaţiului, Dumitru Nicolae, prin care a solicitat pronunţarea grabnică a unei hotărâri cu privire la asigurarea serviciului public de termoficare. În adresa transmisă de Prefectura Galaţi se mai solicită primarului Dumitru Nicolae convocarea de urgenţă a unei şedinţe de Consiliu Local, precum şi pronunţarea unei decizii cu privire la asigurarea, în perioada următoare, a serviciului de termoficare. Prefectura a reamintit faptul că instanţa a dat, pe 15 noiembrie, sentinţa nr. 167, care este executorie, dar nu și irevocabilă, precizăm noi, prin care se respinge planul de reorganizare al Apaterm, precum şi dizolvarea societăţii. Mai exact, este vorba despre demararea procedurilor care vor conduce la falimentul unităţii.Prefectura mai atrage atenţia primarului Nicolae asupra faptului că ”intarzierea luării hotarârii de către Consiliul Local ar putea conduce la intreruperea serviciului de termoficare, ceea ce pune în pericol sănătatea locuitorilor municipiului Galaţi”.
„Problema Apaterm va fi discutată în şedinţa Consiliului Local”
Este declarația primarului Dumitru Nicolae legată de solicitarea făcută de Prefectura Galaţi. ”Nu am primit încă nicio adresă de la Prefectură ( nr – până la ora 16), dar o voi analiza când o voi vedea. Nu voi convoca de urgenţă nicio şedinţă de Consiliu Local şi nu voi convoca nicio şedinţă deîndată, aşa cum a cerut grupul de consilieri locali ai PDL. Va fi o şedinţă de Consiliu Local săptămâna viitoare, care va fi programată ori marţi ori joi şi pe ordinea de zi este şi un punct legat de discutarea situaţiei asigurării căldurii în Galaţi. Cât despre solicitarea consilierilor PDL de a încredinţa direct serviciul de furnizare al apei calde şi căldurii, nu poate fi pusă în discuţie, deocamdată. Trebuie să primim motivarea sentinţei, să o analizăm şi să vedem ce vom face mai departe. Până atunci nu pot să spun ce vom face”, ne-a declarat primarul Dumitru Nicolae. Primarul Nicolae consideră sentinţa nedreaptă şi afirmă că indiferent de ceea ce va decide justiţia mai departe, furnizarea apei calde şi a căldurii nu va fi oprită până la primăvară. Reamintim că judecătorul sindic a aprobat acţiunea Electrocentrale, care a solicitat respingerea planului de reorganizare al Apaterm, a decis declanşarea procedurilor de faliment a distribuitorului de apă caldă şi căldură şi a numit o firmă care să se ocupe cu lichidarea Apaterm. Conform sentinţei judecătoreşti, Apaterm a intrat în dizolvare de la data de 15 noiembrie, atunci când a fost emisă sentinţa executorie
Dilemă privind furnizorul de apă caldă și căldură
În timp ce autorităţile şi partidele politice se întrec în scrisori deschise sau în diferite solicitări, nimeni nu a dat un răspuns clar legat de consecinţele rezultate în urma aplicăerii acestei senţinţe. Începând cu data de 15 noiembrie, odată cu dizolvarea Apaterm, contractul comercial între societate şi Electrocentrale nu mai este valabil. Practic, nu se ştie la ora actuală cine va factura agentul termic furnizat, începând cu 15 noiembrie, populaţiei. Apaterm numai poate face acest lucru, deoarece a intrat în dizolvare, iar Electrocentrale nu are contracte încheiate cu asociaţiile de proprietari în baza cărora să factureze apa caldă și căldura furnizate.
Denis Petcu