Pe strada Domnească, lângă Comisariatul Militar şi Policlinica cu Plată, trecătorii pot “admira” un schelet metalic ruginit şi împânzit de buruieni. De peste două decenii, structura de rezistenţă a ceea ce ar fi trebuit să fie un centru modern de pregătire al pugiliştilor zace în paragină.
Ministerul Sporturilor a abandonat investiţia, în 1993, iar în 2003 scheletul a trecut în curtea administraţiei publice locale, care a reuşit "performanţa" să-l transforme în ruină. Nici măcar campionul mondial la box, Lucian Bute, nu a reușit să motiveze Primăria Galaţi să construiască o sală de box competitivă.
Primarul Nicolae: „Nu avem bani!„
Pentru a-şi scuza incompetenţa, de fiecare dată, primarul Dumitru Nicolae a dat vina pe lipsa banilor: „Nu avem bani. Nici mie nu-mi place cum arată. Dar ce să fac? În orice caz, Arena de Box nu se va mai face acolo. Vreau s-o demolez şi să fac o parcare acolo".
În timp ce singuratica construcţie de pe Donmnească riscă să se prabuşească, în Galaţi mai funcţioneaza doar o singură secţie de box - la Clubul Dunărea, unde antrenorul Costel Burlacu face ce ştie mai bine: pregăteşte o mână de copii pentru a deveni campioni.
Printre cei care au fost descoperiţi de el se numără mai mulţi campioni naţionali. De asemenea, antrenorul a lucrat și cu Lucian Bute, în cadrul Centrului Olimpic de la Galaţi. Același antrenor a performat la Lotul Naţional de juniori, precum și cu Viorel Simion sau Cristian Ciocan, nume grele în lumea boxului.
Istoria unui esec
În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1099/18. 09. 2003, Arena de Box a trecut, din proprietatea publică a statului şi din administrarea Agenţiei Naţionale pentru Sport, în administrarea Consiliului Local Municipal Galaţi. La data preluării, valoarea construcţiei era de 1,6 milioane de lei. Acum, conform H.G nr. 1099/2003, Primaria nu are voie să schimbe destinaţia imobilului, deci primarul Dumitru Nicolae este din nou pe lângă subiect.
Sergiu Damian