În învăţământul gălăţean se încurajează corupţia. Cel puţin, asta reiese din faptul că o serie de cadre didactice, trimise în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru mai multe infracţiuni comise la Bacalaureatul de anul trecut, sunt protejate de conducerile unităţilor de învăţământ în care îşi desfăşoară activitatea. Profesorilor şpăgari, anchetaţi de procurori pentru dare şi luare de mită, dar şi trafic de influenţă, li se permite să se prezinte în continuare la catedră, în ciuda faptului că ilegalităţile comise de aceştia afectează grav imaginea unităţilor de învăţământ şi pun la îndoială moralitatea şi corectitudinea dascălilor gălăţeni.
La CNVA, lecţii de Română de la un profesor şpăgar
La Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, cea mai prestigioasă unitate de învăţământ preuniversitar din Galaţi, Limba şi Literatura română se învaţă cu profesoara Mariana Lazanu. În ciuda faptului că aceasta este judecată pentru corupţie, luare de mită şi trafic de influenţă, conducerea CNVA îi permite, în continuare, să se prezinte la catedră. Conform legii, profesoara ar putea fi suspendată pe perioada desfăşurării procesului, însă, conducerea unităţii de învăţământ refuză să ia în calcul această posibilitate, motivând că nu a primit un înscris oficial de la DNA. „Am aflat şi noi despre acest lucru, dar nu ne-a trimis nimeni nimic. Nici DNA şi nici ISJ. Nu putem să suspendăm un cadru didactic fără să avem baza unei adrese sau a unei notificări. Este clar că nişte lucruri s-au întâmplat acolo. Cei care cercetează, ar trebui să trimită. Şi da, este adevărat că sunt aspecte care afectează imaginea instituţiei”, ne-a declarat profesorul Vasile Ciuchină, directorul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, din Galaţi.
Mariana Lazanu a fost profesor evaluator la Limba şi literatura română în cadrul centrului de examen de la Seminarul Teologic. Aceasta este acuzată că ar fi primit bani de la colega sa Elena Maria Onu, la acea dată, profesoară de fizică la CNVA şi director al Liceului particular „Dimitrie Cantemir”. În schimbul sumelor, se angaja să acorde note mai mari, decât meritau, unor elevi ai liceului particular. De asemenea, Mariana Lazanu urma să intervină şi pe lângă ceilalţi profesori evaluatori pentru supranotare.
Copiii de grădiniţă, în grija unui institutor corupt
Mai mulţi copilaşi de la Grădiniţa particulară „Arlechino”, din Galaţi, învaţă cântece şi poezii de la un institutor trimis în judecată de DNA. Andreea Krisztina Orban, supraveghetor la Bac-ul de anul trecut, este judecată pentru luare de mită. „Am aflat despre acest lucru, în urmă cu maxim o lună de zile. Fără o adresă scrisă, nu pot lua nicio măsură”, ne-a spus Mariana Condurache, directorul grădiniţei.
ISJ, cu mâinile legate
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi nu poate interveni în ceea ce priveşte activitatea cadrelor didactice certate cu legea. Potrivit legii, conducerile unităţilor de învăţământ sunt singurele care pot dispune suspendarea dascălilor pe perioada judecăţii. „Doar angajatorul poate dispune suspendarea lor, până la finalul procesului. Directorii au şi această posibilitate. Este adevărat că, din păcate, nu se iau toate măsurile pentru a descuraja actele de corupţie. Cadrele didactice ar putea fi suspendate şi repuse în funcţie, odată cu drepturile salariale aferente lunilor de suspendare, dacă sunt declarate nevinovate”, a afirmat Doruleţ Resmeriţă, inspectorul şcolar general.
Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată şase profesori, care au participat la Bacalaureatul de anul trecut, ca evaluatori sau supraveghetori. Este vorba despre Maria Elena Onu, Mariana Lazanu, Geanina Laura Hogea (Colegiul Economic „Virgil Madgearu”), Cristina-Elisabeta Dinu (Colegiul Tehnic „Traian Vuia”), Andreea Krisztina Orban şi Carol Bujor (Colegiul Tehnic „Paul Dimo”), acuzaţi de corupţie, dare şi luare de mită, precum şi trafic de influenţă.
Corina Dobre