Voievodul țiganilor - premiera care deschide Festivalul Internațional „Leonard” În deschiderea Festivalului „Leonard”, aducem în atenția publicului gălățean, marcând astfel aniversarea a 134 de ani de la premiera absolută (Theater an der Wien, din Viena la 24 octombrie 1885), o capodoperă nepieritoare a genului, opereta Voievodul țiganilor de Johann Strauss-fiul.

Premiera de la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați va avea loc în zilele de 2 și 3 noiembrie, de la ora 18:00.

Dificultățile partiturii muzicale, precum și complexitatea montării scenice reprezintă adevărate pietre de încercare pentru orice colectiv, un examen al profesionalismului și creativității, pe care tinerii interpreți de astăzi ai colectivului nostru l-au trecut cu succes.

Muzica aduce pagini nemuritoare, inspirate, care impresionează de fiecare dată auditorul și care l-a făcut pe Johannes Brahms să afirme: „De la Flautul fermecat, de Mozart, nici un alt muzician german nu s-a ridicat, pe tărâmul operei comice, la înălțimile atinse de Johann Strauss în noua sa lucrare”. Libretul operetei bazat pe intrigi, iubire, război și întoarcerea victorioasă, aduce note de exotism și romantism intens gustate de publicul epocii dar și rezolvări naive, artificiale și incredibile ale conflictelor, greu de acceptat de publicul contemporan. Și totuși, Voievodul țiganilor rezonează în timp cu emoțiile spectatorilor, ce revin mereu, pentru a asculta cu aceeași plăcere arii precum „Umblăm din loc în loc, pribegi fără de țară”, „Prin lumea-ntreagă-am rătăcit”, duetele și monumentalele scene și ansambluri de final.

Distribuția dublă este formată din soliștii: Valentin Vasopol (Sandor Barinkay), Andreea Blidariu/ Rodica Ștefan (Saffi), Silvia Alice Niță/ Florentina Soare (Czipra), Tudorel State (Maxim Zsupan), Adelina Diaconu/ Lenuța Bercaru (Arsena, fiica lui Zsupan), Constantin Lupu (Contele Carnero), Lăcrămioara Crihană/ Florina Nistor (Mirabella), Florin Bobei (Ottokar), Dominic Cristea/ Marin Șchiopu (Contele Homonay), Ovidiu Ghioc/ Sebastian Băncilă (Pally), Elvis Butunoi (Iogi), Marian Neculcia (Iștvan).

Regia acestui spectacol este semnată de Octavian Jighirgiu, iar la pupitrul dirijoral îl vom vedea pe maestrul Eugen Dan Drăgoi. Scenografia colorată și originală este asigurată de către Daniel Divrician, în vreme ce coregrafia aparține maestrului coregraf Gabriela Gegea.