Foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” va găzdui miercuri, 26 februarie 2020, de la ora 17:00, un eveniment special: lansarea volumului „Cealaltă scenă”, de Alexa Visarion. Evenimentul va avea loc în prezența autorului.
Regizor, profesor universitar doctor, coordonator de lucrări de doctorat și, totodată, om de litere, maestrul Alexa Visarion împlinește în acest an 50 de ani de activitate artistică, iar apariția volumului „Cealaltă scenă”, semnat de domnia sa, marchează acest moment important al unei cariere prodigioase.
Evenimentul de lansare a cărții la Galați va fi moderat de Tamara Constantinescu, actriță a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, și va include și o sesiune de autografe, precum și proiecția „Vocile teatrului modern – Alexa Visarion”, un dialog cu teatrologul George Banu realizat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.
Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de discuții cu Alexa Visarion. Întâlnirea va fi deschisă actorilor, studenților Facultății de Arte, elevilor Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” și publicului larg. În cadrul acestei întâlniri, maestrul va susține un discurs interactiv despre „Personajul și întruchiparea creatoare”. Intrarea va fi liberă.
Exemplare ale volumului „Cealaltă scenă”, de Alexa Visarion, vor putea fi cumpărate din foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, în timpul lansării de carte.
Alexa Visarion a montat în țară și în străinătate peste 100 de spectacole, cu precădere din dramaturgia lui I. L. Caragiale, A. P. Cehov, Shakespeare sau Eugene O’Neill. A pus în scenă Cehov și Shakespeare în Statele Unite.
Este autorul unor filme artistice care au marcat istoria cinematografului românesc, între care „Înainte de tăcere” (1978), „Înghițitorul de săbii” (1981), „Năpasta” (1982), „Luna Verde” (2008), „Ana” (2014).
A obținut numeroase premii și distincții, printre care Premiul Academiei Române pentru întreaga creație teatrală și cinematografică (2008), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2005), Premiul ATM pentru cel mai bun spectacol (1981), Premiul Secției de Critică ATM pentru exegeză scenică și filmică a operei lui I. L. Caragiale (1979), Marele Premiul la Festivalul Internațional de Teatru Arezzo (1979).
A fondat, în 1991, primului teatru independent bilingv din România, Teatrul româno-american „Eugene O’Neill”, și a înființat, în 2002, Asociația Culturală „Dialog”.
În 1983, Visarion a primit primul Grant Fulbright, în domeniul teatrului. În perioada 1985-1986 a fost invitat să predea la Universitatea din Texas, iar între 1986 și 1988 i-a fost acordată o nouă bursă Fulbright și a susținut cursuri în domeniul filmului la universități din Los Angeles, New York și Boston.
Despre personalitatea complexă a regizorului au apărut două cărți: „Alexa Visarion sau destinul vocației”, coordonată de Elena Saulea (Editura Junimea), și „Univers filmic – Alexa Visarion (Jurnal de spectator)”, de Vasilica Bălăiță (Editura Artes).