Patru debuturi în opera Cavalleria Rusticana - la Teatrul Național „Nae Leonard”Cavalleria Rusticana, operă într-un act, de Pietro Mascagni, va fi difuzată duminică 23 mai, de către Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați, începând cu ora 18:30. Spectacolul, în regia Eleonorei Constantinova, se va juca în limba italiană, dar va fi supratitrat. Spectacolul va fi condus de la pupitrul dirijoral de maestrul Cristian Sandu. Scenografia este semnată de pictorul Gheorghe Andreescu. Această versiune scenică va conține patru debuturi în distribuție:Florentina Soare - Santuzza, Adrian Dumitru - Turiddu, Constantin Lupu - Alfio, Silvia-Alice Niță – Lola și LăcrămioaraCrihană - Mama Lucia.

La ridicarea cortinei se aude o serenadă („Siciliana”), pe care Turiddu o cântă sub ferestrele Lolei, fosta sa iubită. Aceasta se măritase în timp ce el era în armată. Pentru a se consola, Turiddu şi-a găsit o altă iubită, Santuzza, şi a jurat să o ia de nevastă, dar s-a reîntors la Lola. Santuzza află că Turiddu a fost văzut pe lângă casa Lolei, lucru care o exasperează şi o determină să povestească toate acestea lui Alfio, soţul Lolei. Alfio jură să se răzbune, în final Turiddu este ucis.

Libretul operei, jucată prima oară în 1890, este semnat de Giovanni Targioni-Tozzeti şi de Guido Menasci, după un roman de Giovanni Verga. Verga, autor italian mort în 1922, a fost un scriitor realist, cunoscut pentru descrierea vieţii în Sicilia cea plină de temperament şi vendette. Cartea sa,Cavalleriarusticana, a fost dramatizată, piesa având succes, iar opera compusă apoi a fost premiată în anul premierei de Editura Muzicală Sonzogno, din Milano. Este „unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist”, montat peste tot în lume.

Regizoarea Eleonora Constantinova, absolventă a Conservatorului de stat „N.A. Rimski-Korsakov”, din Leningrad, este din 1970, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Chişinău, numită Maestru al Artei, în 1985, şi Artist al poporului, în 2011, câştigătoare a Premiului de Stat, cu turnee în Italia, Marea Britanie şi Spania, venea prima data în România acum peste două decenii, atunci când a montat, la Constanţa, Nabucco. La Galaţi a mai montat Văduva veselă, Traviata și Madama Butterfly.