Este adevărat că județul Galați nu dispune de cine știe ce obiective turistice, iar cele naturale nu sunt valorificate și nici măcar promovate corespunzător. Așa se face că și numărul sosirilor în unități turistice cu funcțiune de cazare în primele patru luni ale anului 2015 este cu peste 2000 mai redus decât în utimele patru luni din 2014 (19031 față de 21380). Totuși, numărul înnoptărilor în aceleași unități de cazare a sporit în luna aprilie 2015 cu cca 2500 de nopți de cazare, față de luna aprilie a anului trecut, aspect ce relevă mai degrabă sporirea interesului în zona călătoriilor de business sau în interes de serviciu.
Altfel, factorii locali de decizie mențin una dintre principalele atracții turistice, Faleza Dunării, la nivel de simplu parc, pe alocuri neîngrijit, presărat ici-colo cu câteva terase și, mai nou, zone de fitness. Traversarea bătrânului fluviu se realizează, de nevoie, cu eternele bacuri ("Oltișoru", sau "Cerna") care în țări civilizate probabil că de mult ar fi fost scoase din uz și casate. La o întrebare adresată de câțiva turiști eleni în urmă cu circa un an cu privire la efectuarea deplasării pe apă, ca într-o plimbare, din zona trecere-bac către "elice", gălățenii prezenți în calitate de amfitrioni au ridicat mai întâi din sprâncene, iar apoi au declinat, cu un oftat scurt.
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost, în perioada 1 ianuarie‐31 mai 2015, de circa 3 milioane, în creştere cu aproape 12 procente față de perioada similară din 2014. Majoritatea acestora provine din țări situate în Europa (93%). Dintre statele Uniunii Europene, cele mai multe sosiri s-au înregistrat de la vecinii noștri maghiari (33%), bulgari (28%) și, la mare distanță, Germania (8%).
Pe de altă parte, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazați in structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au provenit din Germania (81 mii), Italia (78 mii) și Israel (64 mii).
Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primele cinci luni din 2015 au însumat 6,336 milioane, în creştere cu 14% față de cele din perioada 1.01‐31.05.2014. Din numărul total de înnoptări, cele ale turiştilor români în sunt majoritare de departe - 77,1%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat doar 22,9%.
În contrapartidă, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1.01‐31.05.2015 de aproape cinci milioane, în creştere cu peste 9% comparativ cu primele luni din 2014. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 77% din numărul total.
George Marinescu