Întreprinderea de Sârmă Cuie şi Lanţuri (ISCL), din Galați, fost înfiinţată în 1955 pe locul fostelor hangare aviatice din oraș, tovarășii sovietici nefiind de acord cu existența unor aparate de zbor și a unui aerodrom așa de aproape de granița cu URSS. Fabrica avea în anii săi de glorie câteva mii de muncitori care produceau sârmă, diverse tipuri de cuie, lanţuri, inclusiv pentru nave, plasă împletită, plasă Rabit şi multe alte sortimente de sârmă neagră sau galvanizată, pentru piaţa internă, dar și pentru export. Din informațiile noastre, ISCL era producător unic în țară de plasă zincată rulată, deosebit de căutată pentru garduri.
Prin Legea nr. 15/1990, semnată de alți tovarăși de nădejde (Marțian, Bîrlădeanu și Iliescu), ISCL s-a reorganizat ca societate comercială pe acțiuni cu capital majoritar de stat, devenind TREFO SA.
Procesul de privatizare a societății a debutat mult mai târziu, mai exact în 2002, atunci cînd, prin politica pașilor mărunți, firma Ukrom Intertrade SRL (controlată de cetățeanul italian Saverio Frisardi) intră în posesia pachetului majoritar de acțiuni al TREFO. În fapt, preluarea de bază are loc în luna august 2002, atunci când, printr-o ofertă publică de preluare, Ukrom Intertrade achiziționează peste 515.000 acțiuni, adică aproape 60% din întregul capital social al companiei gălățene. Ulterior, până în 2008, Frisardi, prin Ukrom, va ajunge să dețină peste 93% din TREFO, devenind și președinte al Consiliului de Administrație.
În paralel, activitatea fostei ISCL continuă, chiar cu vârfuri de producție în anul 2005, atunci când se lucra șapte zile din șapte, 24 de ore din 24. Începând cu anul 2008, creditele contractate se majorează într-un context economic deloc favorabil investițiilor. Astfel, la o AGA din iunie 2008, se decide creșterea împrumuturilor cu 1,5 milioane euro și, concomitent, creșterea creditelor în dolari cu 1,5 milioane, până la 6 milioane dolari. Între timp, numărul de salariați scade cu o sută de persoane în cinci ani, până în 2009, acesta fiind unul de cotitură. La o cifră de afaceri de cca 93 de milioane lei, compania înregistrează pierderi de aproape 18 milioane de lei, apar nemulțumiri sociale (salarii neachitate) și se decide relocarea activității în Zona Liberă Brăila. Motivația oficială a fost cea de respectare a normelor europene privind desfășurarea activității în afara localităților.
Surpriză sau nu, și această relocare se face tot pe credit. Sunt contractate alte 1,5 milioane euro pentru finanțarea activității de relocare și mutarea capacității de producție în județul vecin, iar în 2013 societatea înregistrează o pierdere de aproape 10 milioane lei, la o cifră de afaceri de nici 2 milioane de lei și cu doar 45 de salariați.
La Galați, din fosta ISCL nu a mai rămas nimic. Pe spațiile din bulevardul. George Coșbuc, nr. 251, se înalță un bloc turn (coincidență ori nu, proprietate tot a unor investitori din Italia), iar mai în spate se află galeriile comerciale ale Galațiului, cu pretenții de mall. În acest timp, administratorul judiciar al TREFO, ajunsă între timp la Brăila și în insolvență, se străduiește să convingă creditorii și instanțele competente de viabilitatea unui plan de reorganizare cu 27 de salariați și cu o pierdere de peste 1,5 milioane lei, conform datelor contabile din 2014.
George Marinescu