Un salariat bugetar gălățean din domenii precum administraţie publică şi apărare (incluzând aici asigurarea ordinii și liniștii publice), precum și din sistemul public de asigurări sociale, a ridicat în anul 2013 un salariu mediu net de 2.361 de lei, echivalentul a doar 530 de euro. Aceste valori sunt superioare cu aproape 1.000 de lei față de cele realizate de personalul din învățământ și din sănătate. Conform datelor Institutului Național de Statistică, la nivelul județului nostru, un dascăl a realizat, în medie, 1.473 de lei, în anul 2013, iar un salariat al sistemului de sănătate și asistență socială doar 1.450 de lei, aici fiind cuprinse și veniturile personalului sanitar mediu și auxiliar.
Modul de plată deficitar al celor două categorii expuse mai sus derivă, practic, dintr-o lege a salarizării unitare a personalului bugetar cu mari hibe, concepută în austeritate, pe colț de masă, de Guvernul Emil Boc. Efecte ale acestor abordări, ce s-au perpetuat dinainte de guvernarea PDL, se văd în reducerea consistentă a numărului de cadre didactice gălățene: 6.600, față de aproape 7.400 în urmă cu zece ani (coroborat, este drept, și cu o reducere a cifrei de școlarizare). Același fenomen se constată și în cazul personalului sanitar mediu, afectat profund de situația materială precară: 3.400 de angajaț,i în 1994, doar circa 2.700 după zece ani, pentru ca astăzi numărul asistentelor și asistenților medicali din județ să depășească cu puțin 2.200.
Nu e de mirare că duplicitarul prim-ministru Victor Ponta aruncă apă pe focul unei posibile revolte a personalului medical, dezvăluită pe o rețea de socializare. Recentul anunț privind creșterea salariilor tuturor angajaților din sistemul public de sănătate cu 25%, de la 1 octombrie, a fost completat de o aberație privind legalizarea "șpăgii". Avem de-a face cu o continuare absolut cretină a fiscalizării bacșișului, într-o variantă ce scandalizează personalul medical ce nu poate nega, însă, amploarea fenomenului. Totodată, contextul îl determină pe premier să anunțe că pentru alți bugetari nu mai există posibilitatea majorării veniturilor în acest an.
Mai tristă este absența unei poziții a liderilor politicii gălățene, dar nu numai, dintr-o asemenea dezbatere de amploare. Lăsând la o parte poziția jalnică, politicianistă, prin care edilul-șef a găsit de cuviință să trateze problema achitării restanțelor salariale către profesori, nu regăsim nicio exprimare publică de forță.
George Marinescu