Inspectorul șef Dănuț Lefter are magazin de pesticide în curtea unui infractor din Matca

   Șeful IPJ Galați, comisarul Dănuț Lefter, are legături de afaceri cu intermediarul din filiera de traficanți de permise auto, Pintilie Ion, zis Țăranul. Firma familiei Lefter, Levalgo (Lefter Valentina Goia, după numele soției), care se ocupă de vânzarea pesticidelor în zona Tecuci, are un magazin în comuna Matca, aflat chiar în curtea infractorului Pintilie. Magazinul firmei Levalgo se află într-un chioșc care are inscripționat, la vedere, un anunț al unui atelir de reparat frigidere, dar pe ușa de intrare se află scris discret, cu vopsea, numele firmei familiei Lefter (vezi foto). Astfel, inspectorul șef Danuț Lefter se alătură grupului select de polițiști, de la Rutieră, care se foloseau de Pintilie Ion pentru a încasa șpaga de la doritorii de permise auto. În dosarul în care este arestat infractorul Pintilie mai apar și numele polițiștilor Irimia Daniel, Soare Sorin și Martin Emil Gheorghe. Prin faptul că în mașina lui Pintilie Ion au fost găsite mai multe acte din dosare penale, este de presupus că ”Țăranul” este un apropiat și al prim-procurorului Neculai Jalbă, de la parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci.

 

   Levalgo – un lung șir de ilegalități

   Cu opt ani în urmă, atunci când socrul lui Dănuț Lefter, comisarul șef Ioan Goia, era șeful Poliției Tecuci, acesta a obținut o locuință de serviciu pe care a transformat-o ilegal în sediul firmei Levalgo.

   Cea mai mare lovitură dată de firma Levalgo a fost devalizarea celui mai important producător local de vin, Agrovin Iveşti. Pentru pesticide şi insecticide în valoare de 298 milioane lei vechi, livrate de Levalgo, comisarul șef Ioan Goia a executat Agrovin Iveşti, în numele firmei fiicei și a ginerelui său, de bunuri în sumă de peste 10 miliarde de lei vechi. Prea sigur pe el, socrul lui Lefter, care administra din umbră Levalgo, nu a mai fost atent la amănunte şi a vândut către firma Romnef cele 262 de utilaje, executate de la fostul IAS, cu o zi înainte ca executorul judecătoresc să-l pună, ilegal, în posesia lor. Ilegalitatea provenea de la faptul că Agrovin Iveşti garantase cu o parte din recoltă pesticidele de la Levalgo, nicidecum cu utilajele care au fost apoi tranzacţionate între firmele căpuşă.

   Sorin Țiței