Bacalbaşa a făcut dispărut auditul CJ care confirma că a păgubit Spitalul Județean cu 12 miliarde de lei

   Social-democratul Nicolae Bacalbaşa a avut grijă, la scurt timp după ce a fost înscăunat şef peste judeţul Galaţi, să facă dispărut auditul pe care Consiliul Judeţului, sub comanda lui Eugen Chebac, l-a efectuat la Spitalul Judeţean. Controlul funcţionarilor publici din cadrul Departamentului de Audit al Consiliului Judeţului, care s-a desfăşurat în luna iunie a anului 2011, a confirmat ceea ce Curtea de Conturi a descoperit încă din anul 2004: Nicolae Bacalbaşa a produs o gaură Spitalului Judeţean de 12, 4 miliarde de lei vechi şi a lăsat unitatea medicală fără sistem informatic integrat. Surse din interiorul Consiliului Judeţului ne-au dezvăluit faptul că, în acest moment, auditul efectuat de instituţie la Spitalul Judeţean este de negăsit. Mai mult decât atât, se pare că social-democratul George Stoica, angajatul CJ asupra căruia Bacalbaşa s-a năpustit cu pumnii săptămâna trecută, este chiar unul dintre funcţionarii publici care au efectuat controlul la Spitalul Judeţean, în vara anului 2011. Asta, la un an de când Consiliul Judeţului preluase în subordine cea mai mare unitate medicală din judeţul Galaţi.

 

   Bacalbaşa ar fi trebuit să returneze cele 12 miliarde din propriile buzunare

   Nicolae Bacalbaşa ar fi trebuit să returneze, din propriile buzunare, cele 12 miliarde de lei pe care Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei”, din Galaţi, le-a plătit firmei bucureştene Info World SRL , cu titlul de despăgubire, în condiţiile în care Bacalbaşa a renunţat la contractul încheiat cu această societate. Numai că fostul manager al Spitalului, dr. Călina Lazarovici, pe care Bacalbaşa a destituit-o din funcţia de manager în luna ianuarie, nu a îndrăznit să îl acţioneze în instanţă pe actualul preşedinte al CJ, pentru a recupera banii. De altfel, nicio altă persoană aflată la conducerea unităţii medicale nu a avut curajul să îl tragă la răspundere pe Bacalbaşa, binecunoscută fiind şi prietenia sa cu deputatul PSD dr. Aurel Nechita, cel care taie şi spânzură în medicina gălăţeană, de ani buni.

   Reamintim că, printr-o semnătură, managerul Nicolae Bacalbașa a lăsat Spitalul Judeţean fără sistemul informatic integrat, absolut necesar pentru un act medical de calitate. Gestul directorului Nicolae Bacalbașa a dus, apoi, la executarea spitalului cu suma de 12,4 miliarde de lei vechi. Actul managerial defectuos al medicului, care deţine acum funcţia de președinte al Consiliului Județului Galați, a fost ascuns timp de aproape opt ani. Dintr-un raport al Camerei de Conturi Galați reiese că: ”Prin adresa nr. 993/01.11.2004, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență <<Sf. Apostol Andrei>> , reprezentată prin dr. Bacalbașa Nicolae – director general la acea dată, a denunțat unilateral contractul încheiat pentru pachetul informatic Hospital Manager”. Implementarea sistemului informatic integrat Hospital Manager, în Spitalul de Urgență, a început în anul 2002 și a fost realizată de firma bucureșteană Info World SRL. Contractul prevedea închirierea pachetului informatic și echipamente hardware pentru 65 de posturi de lucru. Până și auditul Camerei de Conturi a consemnat beneficiile unui astfel de sistem informatic: ”Prin implementarea și utilizarea acestei soluții informatice, fiecare proces din cadrul spitalului va fi gestionat de o componentă dedicată, acest lucru ducând la integrarea complexă a datelor, la unicitatea și acuratețea lor”. Numai directorul Bacalbașa nu a înțeles la ce folosesc calculatoarele și bazele de date și, inexplicabil, a renunțat la contractul cu firma bucureșteană. Actul inconștient al managerului Bacalbașa a dus la o serie de procese pierdute de spital. Astfel că, în final, Spitalul de Urgență a trebuit să plătească către Info World SRL suma de 1.238.378 lei. De parcă paguba produsă de Nicolae Bacalbașa nu ar fi fost suficientă, din raport reiese că Spitalul Județean ar fi rămas cu echipamentul IT, în anul 2006, dacă nu ar fi intervenit încetarea unilaterală a contractului.

   Lucian Constantin