Cele mai importante proiecte de investiţii realizate în timpul mandatului actualului preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, au în centrul atenţiei localitatea sa de naştere - comuna Cudalbi. Este vorba de mai multe tronsoane de drumuri judeţene, care asigură axa Galaţi – Tecuci, dar şi legătura dintre Cudalbi şi ieşirea spre Republica Moldova.
Drum care leagă „vama” Oancea de locul de baştină
Unul dintre cele două mari proiecte de drumuri judeţene este cel între Cudalbi şi Băleni. Astfel, pentru DJ 253 s-a obţinut o finanţare europeană pentru realizarea de îmbrăcăminte bituminoasă între Km 5+436 şi Km 29+800 (24,3 km). Valoarea investiţiei a fost de 15,58 milioane de lei (3.7 milioane de euro), iar motivarea sa a fost că va asigura legătura cu Oancea-Roşcani, pe unde se ajunge uşor la vamă. Cu toate acestea, prin Cudalbi nu trece nicio cale rutieră importantă spre punctul de graniţă de la Oancea.
Din suma aferentă proiectului, finanţarea nerambursabilă este de 12,67 milioane de lei. Lucrările, începute în 2009 şi finalizate în martie 2011, au fost realizate de Vega. Preţul mediu pe kilometrul de drum a fost de 150.000 de euro, pe acest tronson.
Dacă pe 24 de km s-au cheltuit 3,7 milioane de euro, pe un alt tronson al aceluiaşi DJ 253, Cudalbi-Băleni (lung de 1,21 km), s-au alocat 745.000 de euro. Mai exact, distanţa dintre Cudalbi şi Băleni - de la km 29+800 până la km 31+010 - a costat 3.190.430 lei , adică 745.811 euro . Altfel spus, aproape 600.000 de euro per kilometru.
Reprezentanţii CJ Galaţi ne-au comunicat că modernizarea a fost necesară pentru a se creea un cordon rutier între Vestul şi Estul judeţului.„Drumul judeţean DJ 253 are o lungime totală de 40,5 km şi poate fi considerat o axă principală, de la est la vest, a judeţului Galaţi, traseul acestuia derulându-se pe teritoriile localităţilor Umbrăreşti, Cudalbi, Băleni şi Viile, atât în intravilanul cât şi în extravilanul acestor localităţi. Modernizarea acestui drum oferă o legătură rapidă între municipiul Tecuci şi punctul de trecere a frontierei de la Oancea. În cazul producerii unor inundaţii majore pe Văile Siretului sau Prutului, acesta este o bună variantă de ocolire, traficul rutier desfăşurându-se în condiţii optime de siguranţă”, a precizat Eugen Chebac.
Drum de la Tecuci la Cudalbi
Al doilea proiect a avut în atenţie forţarea unei rute Tecuci-Galaţi, principalele oraşe ale judeţului, care să treacă prin Cudalbi. Asta deşi cea mai scurtă legătură între cele două municipii era pe ruta Cuca - Valea Mărului - Matca.
Prin urmare, a fost modernizat DJ 251, pe o distanţă de aproape 22,2 km (km. 1+796 - limita intravilan Tecuci şi km. 24+000 - comuna Cudalbi). Valoarea investiţei a fost de 76, 2 milioane de lei. Altfel spus, în jur de 18,1 milioane de euro (inclusiv TVA).
Şi de la Cudalbi spre Galaţi
Al doilea tronson al drumului judeţean în care s-a investit a fost din localitatea de baştină a lui Eugen Chebac spre Galaţi.
A fost modernizat DJ 251, între municipiile Galaţi şi Tecuci, de la km 24+000 (punctul unde se află Cudalbiul) până la km 53+350. Valoarea proiectului european a fost de 69,94 milioane lei – în jur de 16 miloane de euro. Asfaltarea a fost realizată de consorţiul Vega-Tancrad şi s-a finalizat pe 9 iunie a.c.. Costul mediu per kilometru a fost de 500.000 euro.
Cu 270.000 de euro se face un kilometru de drum judeţean
La mijlocul anului, Ministerul Dezvoltarii Regionale a lansat licitaţii în valoare de 3,84 miliarde de lei. Banii au fost destinați proiectării şi execuării lucrărilor de modernizare şi reabilitare pentru 610 km de drumuri judeţene şi 2.733 km de drumuri de interes local (străzi), în 14 judeţe ale ţării. Din acest buget, reiese că un preţ mediu pe kilometru de drum judeţean sau de interes local se ridică la 277.000 de euro.
Se poate şi mai ieftin, când ruta nu trece prin Cudalbi
De altfel, Consiliul Judeţelui a asfaltat şi mai ieftin, când rutele nu au cuprins Cudalbiul. Prin finanţări PHARE, consiliul a obţinut 335.00 euro pentru asfaltarea unui drum dintre Oancea şi Roşcani, localităţi aflate la o distanţă de şase kilometri. A rezultat un preţ de 55.000 de euro pe kilometru.
Preşedintelui CJ, Eugen Chebac, are și o explicație pentru proiectele rutiere care trec prin Cudalbi: „Localitatea Cudalbi reprezintă unul din nodurile rutiere ale judeţului Galaţi. Precizăm că nu a existat un studiu care să determine ca drumurile modernizate de Consiliul Judeţean Galaţi să includă localitatea Cudalbi. Precizăm că toate lucrările de investiţii în infrastructura rutieră au fost prioritizate în funcţie de categoria de importanţă a drumurilor şi de starea de degradare, proiectele fiind aprobate prin hotărâri ale Consiliului Judeţului Galaţi.”
Marian Păvălașc