Imobilul de pe Mihai Bravu nr. 23, care, în perioada comunistă, a servit drept locuinţă de serviciu pentru prim-secretari PCR, a intrat în posesia gălaţenilor Eugen Sima şi Cristian Tudose, moştenitorii unui teren revendicat. Acest lucru a fost posibil în urma unui proces lung şi controversat care a durat nu mai puţin de 10 ani.
Acţiunea de revendicare a terenului a fost demarată în anul 2000. Cei doi gălăţeni au demonstrat că terenul le-a aparţinut, conform Contractului de vânzare-cumpărare, autentificat sub nr.252, din 29 martie 1948, fiind preluat de stat fără titlu, în mod abuziv. Terenul, în suprafaţă de 1,5 hectare se află în cartierul de blocuri Ţiglina III- Micro 16 (în spate la Bingo Europa), motiv pentru care judecătorii au decis că nu poate fi restituit în natură.
Jurişti de 2 lei
Iscusinţa juristilor şi funcţionarilor primarului Dumitru Nicolae a făcut ca, pe 14 mai 2009, prin sentinţa civilă nr. 804, Tribunalul Galaţi să oblige Consiliul Local Galaţi la plata sumei de 4,2 milioane de euro, reprezentând contravaloarea suprafeţei de 1,5 hectare de teren intravilan.
În ianuarie 2011, Înalta Curte de Casaţie și Justiție a respins recursul municipalităţii gălăţene şi a obligat, prin sentinţa irevocabilă, Consiliul Local să plătească suma de 4,2 milioane euro, valoare stabilită prin raportul de expertiză întocmit de expertul Vasile Bideaua. Firesc ar fi fost ca jurista Carmen Moldoveanu, platită din bani publici, să conteste această sumă, însă aceasta nu a formulat niciun fel de obiecţiuni în instanţă. Cum, după câstigarea procesului, municipalitatea a continuat să ignore sentinţa Inaltei Curţi de Casaţie și Justiție, susţinând în repetate rânduri faptul că nu poate fi pusă în executare, deoarece Consiliul Local nu are patrimoniu, avocatul moştenitorilor Alexandru Păun a trecut la fapte. Într-un timp scurt a reuşit să pună sechestru pe un număr semnificativ de imobile, iar consilierii locali s-au ales cu plângeri pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei, faptă săvârşită în forma calificată, neglijenţă în serviciu, fals intelectual şi fals în declaraţii.
Sechestru pe 30 de imobile
Fix 30 de case şi terenuri aflate în proprietatea Consiliului Local vor fi scoase la licitaţie, în cadrul unei ample executări silite, în vederea recuperarii celor 4,2 milioane de euro. Cele mai importante sunt: imobilul de pe Mihai Bravu, numărul 23; blocul A4, tronson 1, de pe strada Traian; un imobil situat în strada Traian nr. 93; o clădire situată în Micro 39 C; blocul J5; o alta casă din strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 32 şi un spaţiu comercial, situat pe strada Domnească nr.13, în blocul L, la parter.
Primul imobil scos la licitatie a fost "casa prim-secretarului PCR", clădire în care funcţionează grădiniţa particulară Lyra. Preţul de pornire stabilit de expert este de 250.000 de euro. Iniţial, licitatia a fost stabilită pe 26 august, dar a fost amânată pentru data de 30 septembrie pentru că nu s-a prezentat nicio persoană.
La a doua licitaţie s-au prezentat doi clienţi, însă, preţul oferit, de 20.000-30.000 de euro, fost cu mult sub cel cerut, astfel că moştenitorii au decis ca imobilul sa treacă în proprietatea lor şi să nu-l vândă, deocamdată.
Primarul Nicolae pasează vina
Responsabili pentru faptul că patrimoniul Primăriei a fost pus sub sechestru, pentru a fi scos la licitaţie, sunt primarul Dumitru Nicolae şi avocatii cu care municipalitatea a încheiat contracte de 6.000 de euro pe luna, asta pentru a apăra, chipurile, interesul instituţiei. În ciuda acestor evidenţe, primarul insistă sa se victimizeze: "Întrebaţi instanţa. Nu e vina mea", a spus edilul.
Stăpâni pe domeniul public
În prezent, în clădirea de pe Mihai Bravu funcţionează grădinita particulară Lyra, afacerea familiei Alexandru şi Valentina Nicolaev, unde accesul copiilor se face pe o taxă de circa 200 de euro.
Cum a fost posibil ca o clădire de patrimoniu a Primariei să fie transformată în gradiniţă privată? Simplu: prin clientelism politic. Valentina Nicolaev a fost consilier judeţean şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PC Galaţi, iar imobilul cu pricina i-a fost făcut cadou de fostul primar Eugen Durbacă. Primarul a stabilit, atunci, o chirie modică de 914 lei. În 2008, actualul primar, Dumitru Nicolae (PSD), coleg în Alianţa PSD+PC cu Durbacă şi soţii Nicolaev, a iniţiat un proiect de hotărâre care prevede ca, până în 2013, imobilul sa fie dat în folosinţa grădiniţei "Lyra".
Întrucât imobilul nu mai aparţine Primăriei, iar noii proprietari l-ar putea scoate la vânzare sau i-ar putea schimba destinaţia, afacerea familia Nicolaev este pe cale să se ruineze. Acest lucru nu pare să o deranjeze însă pe madam Nicolaev, care se crede în continuare stăpână pe clădire: "Nu vă dau voie sa face poze pentru că sunt proprietar", i-a replicat aceasta fotoreporterului nostru.
Marian Păvălaşc