Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi ocupă, potrivit propriului raport, primul loc pe ţară în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi surdocecitate pe piaţa muncii.
Instituţia gălăţeană, condusă de directoarea Manon Cristoloveanu, cercetată de Direcţia Naţională Anticorupţie într-un dosar ce vizează o deturnare de fonduri, a reuşit să plaseze, în cadrul mai multor firme, până la data de 30 iunie, nu mai puţin de 65 de persoane surdocecitate. Galaţiul deţine, astfel, recordul pe ţară, în timp ce judeţe mult mai mari, dar şi mai dezvoltate în ceea ce priveşte ofertele de pe piaţa muncii, precum Bucureşti, Ilfov, Timiş, Constanţa sau Cluj, au între 0 şi maxim 4 persoane cu astfel de dizabilităţi integrate pe piaţa muncii.
Conducerea instituţiei gălăţene, prin vocea purtătorului de cuvânt Tania Calcan, spune că a atins această performanţă ca urmare a implicării personalului şi a campaniilor de informare şi sensibilizare a agenţilor economici: „La noi, se merge cu ei de mână la agenţii economici. Demersurile pentru integrarea persoanelor cu handicap sunt multe şi dese. Se monitorizează activitatea angajatului şi după încadrarea pe piaţa muncii. Suntem tot timpul în contact cu ei şi în fiecare lună desfăşurăm campanii de promovare şi sensibilizare a angajatorilor”. Mai mult, reprezentanta DGASPC a încercat să ne convingă că cele 65 de persoane surdocecitate lucrează în domenii precum IT sau croitorie.
Întrebată cum se manifestă surdocecitatele, Tania Calcan ne-a declarat că acestea sunt persoane surdo-mute, citând, din rezultatele afişate pe Google, doar pasajele care i-au convenit. De fapt, surdocecitatea reprezintă o deficienţă extrem de gravă, multisenzorială – o combinaţie a lipsei văzului şi lipsei auzului. În consecinţă, ne punem întrebarea: cum şi unde a reuşit conducerea DGASPC Galaţi să angajaze persoane surde şi totodată oarbe, dar mai ales, într-un număr atât de mare? Conducerea unității de asistență socială a falsificat grosolan datele într-un domeniu foarte sensibil, integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, pentru a obține fonduri guvernamentale mai mari.
Corina Dobre