Ex-prefectul Cosmin Păun a dat un tun imobiliar de 306 ha cu Arcada Company

   Legătura grupului infracțional Boldea cu firma de construcții Arcada Company are o explicație simplă. Arcada Company a pus mâna pe activele și pe terenul ce au aparținut Seromgal (serele Galațiului), dar și pe 54 ha din terenul aparținând comunei Vânători, prin intermediul Auricăi Luchiniuc și cu semnătura prefectului Cosmin Păun. Cum actele au fost fabricate de Aurica Luchiniuc, membră a grupului infracțional al avocatului Mihail Boldea, este posibil ca beneficiarul, Arcada, să fi omis să împartă prada și de aici procesul prin care firmei de construcții i se cerea un milion de euro. Suma a fost motivată ca fiind consultanță acordată firmei Arcada de către Bogdan Boza, alt membru al grupului infracțional din jurul avocatului Boldea. Cele 54 ha, care aparțin comunei Vânători și urmau să fie retrocedate unor foști proprietari din comună, au fost cedate, cu acordul primăriței Sicuța Murgu, cu dedicație specială pentru prefectul Cosmin Păun.

 

   Seromgal a fost luată după modelul Aviasan

   Tunul imobiliar al secolului la Galați are la bază firma falimentară Seromgal (fostele sere ale Galațiului ajunse acum în paragină), dar care deține o ”comoară” imobiliară: cele 251 hectare de teren intravilan cu o valoare de piață care bate spre 200 milioane euro. După modelul Aviasan, mai întâi au fost achiziționate activele firmei aflate în faliment. Rolul principal în acține l-a avut firma brăileană Agrinova, care a fost paravan pentru Arcada Company. Cu toate că Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați s-a opus vânzării activelor Seromgal către Agrinova, cu prețul ridicol de două miliarde de lei vechi, pentru că exista și o ofertă de opt miliarde, din partea lui Leonte Axinte, justiția locală a tranșat în favoarea brăilenilor. Curtea de Apel Galați, printr-un coplet de judecată condus de magistratul Alexandrina Zaharia, a hotărât, prin Decizia nr.310/25.05.2009, casarea unei hotărâri a Tribunalului și a permis, astfel, firmei Agrinova să intre în posesia activelor, cu drept de preemțiune pentru cele 251 ha ale Seromgal. Din acel moment, începe bătălia pentru pământul care a ajuns la Arcada pentru un preț ridicol, de doar 20 de miliarde de lei vechi, prin intermediul firmei agricole brăilene. În acest scop au fost achiziționate, la prețuri subevaluate, drepturi de reconstituire de la mai multe persoane care au deținut terenuri în comune din județul Galați: Vânători, Vârlezi, Smârdan, Piscu, Liești s.a. Un oarecare Constatinovici Constantin, din București, cedează 50 ha pentru suma ridicolă de 860 lei, după cum reiese din documentele depuse la Comisia Județeană de Fond Funciar Galați.

 

   Prefectul Păun și-a tras 54 ha la Vânători

   Profitând de faptul că trebuie să semneze, împreună cu Aurica Luchiniuc, ditamai tunul imobiliar de 251 ha de la Seromgal, prefectul de atunci, Cosmin Păun, care era și șeful Comisiei Județene de Fond Funciar, și-a băgat și el la pachet 54 ha din patrimoniul comunei Vânători. Astfel, dosarul cu tunul imobiliar al secolului la Galați s-a rotunjit la 306 ha. De această dată, primărița comunei Vânători, Sicuța Murgu, nu a mai ripostat, ca în cazul Aviasan. Nu a contat că terenul era lotizat și urma să fie retrocedat în baza legilor fondului funciar. După tunul dat cu Arcada Company, Cosmin Păun și-a luat tălpășița din Galați. El s-a mutat la Brașov, după ce nu a mai fost prefect, acolo unde și-a cumpărat o vilă pe măsura tunurilor trase în Galați. Drept bonus, Cosmin Păun a mai primit și o funcție la vârf în UNPR, partid în care a eșuat după ce a părăsit Galațiul.

   Sorin Țiței