După doar o lună de zile de la încheierea campaniei electorale pentru alegerile locale, gălăţenii vor avea parte, începând de luni, de un nou spectacol de lături electorale. Cele mai importante formaţiuni politice vor da startul oficial campaniei electorale pentru demiterea ori salvarea lui Traian Băsescu, după ce, în week-end, PDL, PNL, PSD şi PC şi-au pus la punct strategia de campanie.
„Ne pregătim de campania electorală. A fost o mişcare în afara legii, a Constituţiei. Nu mai are nimeni nicio siguranţă. Cei de la USL sunt pe cai mari, însă cai nelegali. Au încălcat orice regulă, inclusiv cea a bunului simţ. Pot schimba oricând legea, dar şi Constituţia în favoarea lor”, ne-a declarat deputatul Mircea Toader, preşedintele PDL Galaţi. În timp ce democrat-liberalii mizează pe mitinguri electorale pentru susţinerea lui Traian Băsescu, social-democraţii, liberalii şi conservatorii se vor axa pe băile de mulţime, USL-iştii gălăţeni punând la punct mai multe întruniri, pe cartiere, cu electoratul gălăţean. Chiar dacă, aparent, mesajele transmise de politruci vizează o campanie curată, atât portocaliii, cât şi USL-iştii se aşteaptă „să curgă sânge” în cele aproape trei săptămâni de propagandă electorală, până la referendum. „Este o miză foarte mare, extrem de importantă. Prevăd o campanie dură şi de o parte, dar şi de cealaltă. De câte ori există miză foarte mare, de atâtea ori există şi tensiuni. Vor conta, însă, întâlnirile cu publicul”, ne-a declarat deputatul PC Bogdan Ciucă.
Răfuieli politice de 20 milioane de euro
Războiului de pe scena politică este estimat la peste 20 de milioane de euro. Această sumă reprezintă costul de organizare şi desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie, bani pe care populaţia îi va plăti din propriile buzunare, întrucât suma alocată de Guvern provine din bugetul statului. Ministrul delegat al Administraţiei, deputatul gălăţean Victor Paul Dobre, a anunţat că Executivul va cheltui aproximativ 95 de milioane de lei pentru demiterea lui Traian Băsescu. Banii urmează a fi alocaţi din fondul de rezervă bugetară. „Mă strădui să se desfăşoare corect, legal. Este o competiţie în democraţie. Va fi un câştigător şi un perdant. La noi, se câştigă uşor, dar se pierde greu. Banii se plătesc de la buget. Orice competiţie electorală presupune costuri. Vom încerca să ne încadrăm în costurile estimate, chiar să cheltuim mai puţin. Să nu uităm că de la Locale s-au întors la buget 30 de milioane”, ne-a declarat ministrul Victor Paul Dobre.
Corina Dobre