Nu mai puţin de 200 de persoane decedate, din judeţul Galaţi, ar fi putut vota, cu puţin noroc, la Referendumul organizat de către USL pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Pe listele electorale permanente ale celor 65 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ sunt înscrişi nu mai puţin de 20.000 de gălăţeni care nu ar fi avut dreptul să voteze pe data de 29 iulie, conform datelor furnizate de Prefectura Galaţi, sâmbătă. Dintre aceştia, peste 19.000 de persoane figurează ca având buletinele expirate, aproximativ 200 de „cetăţeni cu drept de vot” sunt trecuţi la cele veşnice, în timp ce alţii şi-au pierdut cetăţenia ori sunt plecaţi peste hotare. Prefectura a centralizat datele transmise de primăriile din judeţ în cursul zilei de sâmbătă, iar apoi au fost transmise la Bucureşti. Prefectul judeţului Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, ne-a declarat că Instituţia Prefectului nu a operat modificări în listele permanente electorale, ci doar a întocmit o situaţie cu „inadvertenţe” pe care a transmis-o către Ministerul Administraţiei şi Internelor. „Primarii ne comunică inadvertenţele, iar noi le transmitem la Bucureşti. S-a creat o confuzie, pentru că noi nu modificăm listele electorale permanente, ci doar semnalăm inadvertenţele”, ne-a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
„Este o fumigenă ca să inducă în eroare CCR”
În ciuda anunţului lui Radu Stroe, ministru delegat al Administraţiei, potrivit căruia datele din teritoriu sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională, deputatul PDL Mircea Toader susţine că acţiunile USL reprezintă doar „o fumigenă”. „Nu se va întâmpla nimic, după părerea mea. Este doar o fumigenă care are rolul de a induce în eroare Curtea Constituţională. La Referendum, potrivit informaţiilor mele, au votat aproape 500 de cetăţeni pe liste electorale suplimentare, chiar în secţiile în care erau arondaţi, alte 200 de CNP-uri s-au dovedit a fi inexistente, plus cazuri de vot multiplu”, ne-a declarat Toader. Democrat-liberalul susţine că legea nu interzice ca cetăţeanul care are buletinul de identitate expirat să nu figureze pe listele electorale: „Sunt şi aceştia cetăţeni cu drept de vot, prin urmare, trebuie să figureze, însă nu-şi pot exercita dreptul de a vota decât în condiţiile în care îşi actualizează buletinul de identitate”.
Listele electorale permanente, care au generat un adevărat scandal după Referendumul din 29 iulie, sunt aceleaşi pe baza cărora s-a votat şi la alegerile locale din 10 iunie. Cu toate acestea, politicienii se feresc să comenteze pe marginea acestui subiect, nefiind preocupaţi că la Locale ar fi putut vota şi cei 200 de decedaţi ori cei peste 19.000 de gălăţeni cu buletine expirate. Este drept că, pentru alegerea autorităţilor publice locale, actorii politici nu aveau nevoie de cvorum şi, indiferent de culoarea politică, nu au fost deranjaţi de componenţa listelor electorale.
Corina Dobre