”Pe mine, ca alegător, mă interesează să văd dacă cel care mă va reprezenta are competenţele necesare”

   Interviu cu Mirela Praisler, candidat ARD în Colegiul 8 Camera Deputaţilor din municipiul Galaţi


1. Sunteţi unul dintre puţinii candidaţi „nepătaţi”. De ce aţi ales să candidaţi pentru un mandat de deputat, mai ales din partea ARD (cea mai blamată formaţiune politică din România, la ora actuală)?

   Candidez din partea Forţa Civică sub sigla ARD. Platforma politică a partidului lui Mihai Răzvan Ungureanu este una de dreapta: promovează dezvoltarea clasei de mijloc ca motor al coeziunii sociale. Nu am ajuns la convingeri de dreapta cu ocazia acestor alegeri. Sunt cunoscută pentru principiile mele.


2. Vă cunoaşteţi contracandidaţii? Care sunt atuurile dumneavoastră în faţa acestora?

   Unul singur: purtător de cuvânt al unui candidat care la aceste alegeri parlamentare a trebuit să-şi confirme în dosarul de candidatură apartenenţa la fosta Securitate…

  Atuul meu este experienţa profesională. Am propus şi am susţinut mai multe iniţiative legislative pentru relansare economică a Galaţiului şi a regiunii noastre. Vă dau un exemplu: când am devenit prorector al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, am avut responsabilitatea proiectelor de cercetare. La momentul preluării mandatului, suma bugetelor proiectelor de cercetare din universitate era de aproape 30 de miliarde de lei (vechi). Într-un an, valoarea a crescut de 3 ori, la 100 de miliarde şi după încă un an – de 5 ori, la 157 de miliarde. Am devenit cu adevărat performanţi! Nu am derulat numai eu proiecte. Numărul colegilor care au adus astfel plus-valoare instituţiei şi comunităţii a crescut exponenţial. Am reuşit să creez mediul propice pentru a pune în valoare potenţialul universitar. Rezultatul? Am demonstrat că suntem o universitate cu adevărat competitivă. Sper sa am ocazia peste 4 ani să vă pot da veşti la fel de bune despre Galaţi, în calitate de parlamentar.

   Un alt atu (pentru mine la fel de important) este chiar modul meu de a fi. Francezii au un proverb pe care îl am drept moto: „savoir faire - savoir être - savoir devenir”, adică „să ştii să faci, să ştii să fii, să ştii să devii”.

 

3. Cum caracterizaţi campaniile electorale din ţara noastră? Mai există doctrine politice în România?

   Din păcate, campaniile în România au fost prea... „electorale”. Politicienii înşişi au întreţinut cu multă grijă „mitul” că implicarea activă în politică este ceva murdar, înjositor... tocmai cu scopul, cred eu, de a-i îndepărta, de a-i descuraja pe cei care sunt „altfel”. Se ştie că notorietatea unei persoane cântăreşte greu în acceptarea candidaturii sale. Prea rar am văzut partide care să aducă din timp la cunoştinţa alegătorilor şi alte persoane decât cele deja „titulare”. Şi uite aşa mulţi oameni de calitate au fost îndepărtaţi din corpul de candidaţi, fluturându-li-se, la momentul oportun, rezultatul unor sondaje făcute… înainte de campania electorală.

   Dar a venit timpul să schimbăm acest lucru! Toate partidele din ARD şi-au supus potenţialii candidaţi filtrului unei Comisii de Etică. Nu mai puţin de 75% dintre candidaţii alianţei sunt noi, nu au mai fost parlamentari. În cazul particular al partidului Forţa Civică, 55% dintre candidaţi sunt la prima opţiune politică (prima dată când intră într-un partid politic), iar 97% sunt la prima candidatură.

   În fine, mi se pare inacceptabil faptul că legea electorală nu prevede şi publicarea CV-ului candidaţilor. Pe mine, ca alegător, mă interesează să văd dacă cel care mă va reprezenta are competenţele necesare şi capacitatea de a face lucrurile pe care le promite. CV-ul meu este public, poate fi consultat la următoarea adresă: www.facebook.com/mirela.praisler.pagina

   Cât despre doctrinele politice, cred că lucrurile sunt foarte clare în aceste alegeri: ARD este singura alianţă electorală formată din partide cu aceleaşi convingeri, având ca atare un program de guvernare coerent. E singura alianţă electorală credibilă. USL pretinde că este fidel unei doctrine, dar aglutinează orice formaţiuni politice, voturi să aducă. Rezultatul? Programul propus este un amalgam de măsuri contradictorii.

 

4. Aţi luat pulsul electoratului? Cum bate „inima” acestuia?

   Suntem mulţi care gândim la fel. E vorba de mulţimea tăcută, care munceşte mult şi vorbeşte mai puţin. E vorba de cei care nu aşteaptă norocul, ci fac ca lucrurile să se întâmple. E vorba de întreprinzătorul care dimineaţa ajunge primul, iar seara pleacă ultimul de la firmă, precum şi de angajaţii care fac echipă cu el, care fac lucrurile să meargă... E vorba de bugetarul care nu tremură la gândul schimbărilor politice, pentru că ştie că e competent şi că e nevoie de el. E vorba de pensionarul care înţelege că va avea o pensie decentă numai dacă cei tineri au locuri de muncă, dacă se poate în domenii performante, bine plătite, care să echilibreze fondul de pensii.

 

5. Ce proiecte cu impact local aţi susţine în Parlament? În cazul în care veţi fi mandatată de către gălăţeni să îi reprezentaţi în Parlament, care vor fi priorităţile dumneavoastră?

   În ultimii 20 de ani, Galaţiul a fost ţinut într-un con de umbră. La fiecare alegeri ne-am mirat de declinul permanent al oraşului şi al regiunii. Aşa cum oficialităţile locale se miră în fiecare iarnă că zăpada cade şi pe drumuri, aşa şi noi, la fiecare patru ani, descoperim cu aceeaşi ingenuitate că suntem o zonă monoindustrială şi că acest lucru nu e bun. Şi rămânem la stadiul de constatare.

   Mă întreb dacă nu cumva a existat o „conspiraţie” locală în acest sens, Galaţiul fiind cunoscut ca „oraş roşu”. O populaţie pauperizată este mai uşor de manipulat, mai uşor de ameninţat cu retragerea ajutoarelor sociale. Sărăcia facilitează votul dat pentru o găleată sau pentru o sacoşă de alimente. Omul e fericit că a rezolvat problema zilei de azi, fără să se gândească ce va face până la următoarele alegeri.

   În viitorul mandat, Parlamentul va stabili regiunile de dezvoltare ale României. Eu, Mirela Praisler - deputat - voi cere ca Galaţiul să devină capitala regiunii noastre. Eu, Mirela Praisler – deputat - voi lupta pentru relansarea economică temeinică a oraşului şi a regiunii. Pentru a consolida cu suport civic această iniţiativă, am lansat petiţia online „Galaţi – capitală a regiunii”. Vă invit să o semnaţi la următoarea adresă de internet:

http://www.petitieonline.com/galati_capitala_regiunii

 

6. Aţi participat sau mai participaţi, în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, la proiecte cu finanţare europeană? Aveţi astfel de proiecte în derulare?

   Răspunsul la ambele întrebări este: da! V-aş da numai două exemple, care denotă că relansarea economică pe care o propun nu este o preocupare de circumstanţă. Pentru a veni în sprijinul absolvenţilor de studii superioare în găsirea unui loc de muncă, particip la proiectul “VIA – Vocaţie, Interese, Autocunoaştere şi dezvoltare, drumul către succesul profesional”. Nici persoanele defavorizate nu au fost uitate. Lucrez ca expert în educaţie în proiectul “Dezvoltarea şi implementarea unui program-pilot integrat pentru creşterea accesului la învăţământul superior pentru persoane cu dizabilități”. Ambele au finanţare europeană, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

   Corina Dobre