Pasivitatea cu care gălățenii au acceptat să fie călăriți politic de personaje precum Eugen Durbacă, Dan Nica, Victor Paul Dobre sau, mai grav, de nulități patentate gen Picu Roman și Ionuț Pucheanu, duce la pierderea identității locale. Sub luminata lor administrare, Galațiul este pe cale să-și piardă identitatea de oraș industrial, economia se ține din videochat iar cultura a fost adusă pe ultima treaptă de rezistență înainte de prăbușirea iminentă. În paralel, acești nimeni politic lucrează și pentru distrugerea istoriei locului.
Pentru împroprietărirea liderului liberal Victor Paul Dobre cu o bucată de teren aflată în zona de protecție a Cavoului Roman (foto 2), pe care acesta și-a construit o monstruozitate de clădire, au sărit să pună umărul pesediștii, uneperiștii și toate neamurile politice locale (http://www.nepasadegalati.ro/politic/2868-pesedistul-pucheanu-il-improprietareste-pe-liberalul-dobre-cu-un-teren-din-zona-de-protectie-a-cavoului-roman.html). În penultima ședință a Consiliului Local, în care s-a supus la vot parcelarea terenului care face parte din zona de protecție a valorosului monument istoric, pesediștii și uneperiștii au votat în bloc pentru ca liberalul Dobre să obțină bucata de teren. În schimb, liberalii lui VP Dobre au mimat opoziția: doi au votat împotrivă, trei s-au abținut și unul a fost alături de majoritate. Comedia jucată de oamenii tătukului liberal Dobre ar fi trecut neobservată dacă, la puțin timp după ședința CL, nu ar fi început represaliile de partid. Aparent din senin, consilierul liberal Paul Găvănescu, unul dintre cei doi care s-au opus proiectului de hotărâre inițiat de primarul Ionuț Pucheanu, a fost amenințat cu retragerea sprijinului politic. Motivația conducerii liberale este una hilară și se leagă de postările nefericite de pe o rețea de socializare ale consilierului care s-a opus împroprietăririi lui VP Dobre și, implicit, păstrării în patrimoniul public a terenului din zona de protecție a Cavoului Roman.
Actorul principal al acestei bălăcăreli politice, habarnistul Ionuț Pucheanu, omul care ar fi trebuit să fie conștient de valoarea inestimabilă a monumentului istoric, a ieșit forțat la rampă cu declarații contradictorii. Mai întâi s-a îndoit de existența Cavoului Roman, monument din secolul al IV-lea care poate da principala dimensiune istorică a Galațiului. Apoi, în stilul consacrat de băiat de cartier, primarul Pucheanu a revenit și a lăsat să se înțeleagă că terenurile din zona de protecție a monumentului istoric nu vor fi vândute imediat.
Fără nicio reacție instituțională din partea specialiștilor, istorici care tac mâlc în fața prostiei politice și se complac în a-și defula prudent îngrijorările pe rețelele de socializare, Galațiul nu are niciun proiect concret de punere în evideță a Cavoului Roman.
S.Ț.