Noua generație de politicieni gălățeni are drept modele doar ”clasici în viață” gen Durbacă, Nica sau Victor Paul Dobre, figuri triste care au dus orașul de la Dunăre într-o situație catastrofală. Eugen Stamate, un băiat care a pornit, în urmă cu câțiva ani, de la statutul de fotograf de casă al ex-primarului Dumitru Nicolae, este deja șef de partid și traseist politic consacrat. Adept al slalomului politic practicat de Eugen Durbacă, Stamate, care acum conduce filiala Partidului Ecologist Român (PER), o plombă a PSD, a trecut deja prin PSD, PNȚ-CD, PDL și PNL.
Eugen Stamate este un politician din tânăra gardă căruia îi place să fie folosit politic. Astfel, contra unor beneficii, el împreună cu filiala PER pot aduce voturi pentru PSD sau pot rupe voturi de la electoratul dezorientat. Pentru aceste servicii, filiala PER Galați a fost dotată cu un sediu pe starda Gării, în imobilul care a găzduit defunctul PNȚ-CD. Acolo, Eugen Stamate se întâlnește, la ceas de seară, cu niște băieți în costume negre care se adresează între ei cu apelativul ”frate”. Ați ghicit, Eugen Stamate este și mason, adică, zice el atunci când se uită în oglindă, este unul dintre cei care se crede capabil să conducă lumea. Până atunci, Eugen Stamate joacă într-o piesă proată, la ceas de seară, cu băieți în halate și cu săbii de lemn, și se adapă din banii publici pe care îi mai rupe de la Primărie și de la Consiliul Județean Galați.
Masonul-ecologist Eugen Stamate, cel care s-a afirmat politic prin fotografiile făcute pentru PSD și Dumitru Nicolae, se crede și specialist în publicitate. Acest fapt îi dă dreptul să încaseze sume bune din banii publici, prin firma soției, botezată pompos Centrul de Consultanță și Servicii de Publicitate Adest SRL. Cu această firmă, Stamate a umplut sediile instituțiilor publice de steme ale țării și ale orașului, cu prețuri cuprinse între 1.700 și 3.500 de lei bucata. Două dintre ele flanchează monitorul din noua sală de ședințe a Consiliului Local Galați (vezi foto 2). Masonul Stamate mai este abonat și la publicitatea pentru proiectele cu fonduri europene ale Consiliului Județean, dar și la publicitatea contractată de Primărie. Astfel, firma soției avea, la începuturile afacerii de familie, în anul 2014, un profit de 49.695 lei. De atunci, nu mai apar înregistrări fiscale cu firma masonului, deși ea funcționează pe bani publici și în ziua de azi.
S.Ț.