Arabia Saudită nu deține resurse de apă potabilă, saudiții fiind nevoiți să desalinizeze apa oceanului, pentru a supraviețui.
Chiar și așa prețul de producție și livrare al unui metru cub de apă în Arabia Saudită este de 1,09 USD, adică aproximativ 4,11 lei, la cursul valutar de 3,7780 de astăzi, conform unui studiu publicat de Universitatea Prințul Mohamed Fahd în 2010.
Bineînțeles, saudiții având resurse financiare importante, vând apoi primii 50 m3 de apă către consumatori la preț subvenționat de 0.027 USD de m3.
În alt colț al lumii, într-un oraș precum Galațiul, înconjurat de trei mari râuri, PSD le vinde gălățenilor o apă potabilă de o calitate îndoielnică (atât de îndoielnică că Primăria și-a instalat filtre proprii de curățare a apei potabile) la prețul de 4,39 lei metrul cub, mai scumpă decât apă produsă din ocean, prin desalinizare, de saudiți.
Și pentru că nu este suficient ne facturează și apa de ploaie, la tariful de apă reziduală de 2,65 lei metrul cub.
Și uite așa, o regie cu consumatori captivi a înregistrat un profit de peste 72 de milioane de lei în ultimii șase ani (72.223.086 lei), conform Ministerului de Finanțe, la o cifră de afaceri totală de 499.771.134 lei, cu o marjă medie de profit de peste 14,4%, dublă față de marja de profit net, din 2016, a OMV PETROM SA, CUI 1590082, de 7,2%.
Cât din acest profit a fost generat de apa de ploaie facturată către persoane fizice și agenți economici, doar ei știu.
O altă nedumerire profundă, legată de situațiile financiare ale SC Apă Canal SA, este scăderea bruscă a valorii contabile a activelor imobilizate ale companiei, de la peste 579 milioane lei, în 2015, la doar 106 milioane lei, în 2016, dar asta este altă poveste, care ori ascunde o amortizare accelerată și profituri operaționale mult mai mari, ori alte operațiuni ce ar merită explicate.
Și totuși, ca ironia facturării apei de ploaie la același preț cu apa reziduală să fie deplină, conform codului fiscal, plătim și TVA pentru apă de ploaie dublu față de cel pentru apă potabilă si reziduala (19% vs 9%).
Scoateți TVA-ul de la apa de ploaie și mai diminuați tarifele!
Comunitatea Civică România 100 Galați 1
Acțiunea Civică Galați