În cadrul platformei „Împreună pentru viață, sănătate prin cunoaștere” și în parteneriat cu Farmaciile Help Net, pe 3 iulie va începe o nouă campanie gratuită pentru depistarea pacienților cu risc de osteoporoză, prin intermediul determinărilor de osteodensitometrie.
În Galați, testările se vor desfășura pe 3, 10, 17, 24 și 31 iulie, între orele 10:00 și 16:00, în farmacia Help Net 144, din Strada Brăila nr 144, situată în galeria comercială a complexului Kaufland (0332.802.240 / 0752.343.494). La nivel național, campania se va desfășura în perioada 3 iulie – 31 iulie, în farmaciile Help Net selecţionate din 3 mari orașe din țară – București, Brașov și Timișoara. Determinările de osteodensitometrie se realizează în baza programării prealabile.
“Help Net este “Farmacia unde te simți bine”, iar acest slogan reprezintă promisiunea de a fi mereu dedicați sănătății pacienților noștri. Toate campaniile noastre de consiliere medicală gratuită vorbesc despre importanța prevenției, a informării corecte și a controalelor medicale periodice, acestea fiind cele mai eficiente căi prin care poți ști sigur că ești bine. Sperăm ca și de această dată, îndemnul nostru să mobilizeze cât mai mulți pacienți în vederea testării gratuite și a informării pe tema osteoporozei. În lupta cu “boala tăcută”, fiecare zi contează!”, afirmă Isabelle Iacob, director general Farmaciile Help Net.
În cadrul farmaciilor Help Net partenere, pacienții vor beneficia de screening gratuit, asistență în vederea efectuării măsurătorilor și un pachet special de consultație medicală şi investigaţie DXA în clinicile Hiperdia, partenere Help Net.
„Osteoporoza, afecțiune scheletală sistemică, în care pierderea de masă osoasă și deteriorarea microarhitecturii osului predispun la apariția fracturilor, afectează atât populația feminină, în perioada menopauzei, cât și populația vârstnică de peste 70 ani, soldându-se cu creșterea morbidității și a mortalității. Impactul important socio-economic impune astfel identificarea precoce a pacienților la risc prin colaborarea medicului de familie cu cel specialist: endocrinolog, reumatolog, ortoped. Design-ul terapiilor antiosteoporotice actuale, aplicate individualizat, le face extrem de eficace în prevenția fracturilor, atunci când sunt aplicate la timp și corect, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții individului afectat” declară dr. Anca Popescu, medic primar endocrinolog, de la Spitalul Universitar de Urgență București.
Osteoporoza, o boală a oaselor, fără simptome, care apare mai ales la femeile care au ajuns la menopauză, este definită în principal printr-o densitate minerală redusă la nivel osos, care duce, în timp, la o porozitate crescută a oaselor și, implicit, la risc crescut de fractură. Cea mai frecventă complicație asociată acestei boli este fractura de șold, care apare mai ales la femeile postmenopauză, cu un impact puternic asupra calității vieții acestora.
Osteoporoza afectează una din 3 femei și unul din 5 bărbați, la nivel mondial fiind înregistrate peste 8,9 milioane de fracturi anual.
Potrivit Fundației Internaționale de Osteoporoză (IOF), în România, prevalența osteoporozei postmenopauză este estimată la 11,5% - ceea ce înseamnă că una din trei femei din România suferă de osteoporoză sau afecțiuni osteopenice după vârsta de 55 de ani.