La Spitalul Județean, nașterile pe cale naturală au loc printr-o metodă considerată ca fiind cel puțin barbară. Moașele și asistentele sunt nevoite să apese cu palma sau cu cotul pe burta femeilor gravide pentru ca bebelușul să poată ieși. Aparatul care ar facilita scoaterea copilului, vid-extractorul, folosit pe scară largă peste tot în lume, nu există în maternitatea de la Județean. Deși un astfel de aparat este relativ ieftin, 7.000 de euro, șefii instituției medicale spun că n-au avut cum să-l achiziționeze.
Petruţa Mihodea (37 ani), o proaspătă mămică din Galaţi, a născut cu câteva zile în urmă cel de-al treilea copil, prin această metodă. ”Medicul a apăsat puternic cu mâna peste burta mea. Mă durea şi aşa, dar cu presare şi mai mult. Mă nelinişteam şi pentru copil”, spune, îngrozită, lăuza.
Aceste situaţii dramatice n-ar avea loc dacă spitalul ar dispune de un vid-etxractor, o ventuză care se îmbracă pe capul micuţului şi cu ajutorul căreia copilul este tras uşor afară. Doctorul obstetrician-ginecolog Cezar Irimia îşi aminteşte că acest aparat a dispărut din spital după revoluţie.
„A venit o delegaţie de la Comisia Europeană şi şi-au făcut cruce, cum putem să funcţionăm în maternitate fără vid-extractor. Suntem nevoiţi să folosim metode empirice, barbare, dacă femeia nu are contracţii”, a spus doctorul Irimia.
Pentru că nașterile naturale prezintă un risc sporit, de frica unui eșec, medicii decid să opereze. Numărul de cezariene este în continuă creștere, depășindu-l pe cel al nașterilor pe cale naturală. De la începutul acestui an, 60% din numărul total de nașteri au avut loc prin operație de cezariană.
Conducerea spitalului spune că, pentru procurarea vid-extractorului, în valoare de circa 7.000 euro, este nevoie de o investiţie, dar nu ştie de ce până acum această investiţie nu s-a făcut. „Ne propunem să achiziţionăm astfel de echipament în 2012. Vom face fundamentările către ordonatorii principali de credite, Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii. Orice echipament care depăşeşte 1.800 de lei se încadrează în categoria investiţie, deci nu am fi putut lua din banii primiţi de la Casa de Asigurări, ca să-l procurăm”, a spus Vasile Vrânceanu, director economic al Spitalului Judeţean din Galaţi.
Domnica Negru