Vreți sau nu o termocentrală în Zona Liberă? Aceasta este întrebarea la care vor fi chemați să răspundă gălățenii în cadrul unui mari campanii coordonată de filiala locală a Partidului Ecologist Român. Acțiunea este sprijinită și de Primăria Galați, care a acordat autorizațiile necesare amenajării corturilor de pe străzi. „Nu dorim ca populaţia orașului să fie bolnavă de astm şi de boli pulmonare, indiferent de ce spun studiile unora sau altora”, a spus Eugen Stamate, șeful PER Galați. Și primarul Marius Stan s-a declarat un adversar al proiectului care ar putea reprezenta un dezastru ecologic pentru zonă: „Îi rog pe oameni să vină să semneze pentru a pune stop acestui proiect care mi se pare catastrofal pentru Galaţi”.
PUZ de la Primărie
Culmea este că proiectul termocentralei pe cărbune a fost votat de fostul legislativ local, fără a fi măcar în dezbaterea comisiilor. Cu toate acestea, proiectul a fost aprobat de Consiliul Local, și, mai grav, există şi un Plan Urbanistic Zonal obţinut. „Trag un semnal de alarmă şi le arăt obrazul celor care au trecut aşa, pe sub masă, un proiect la care cred că, în mod normal, trebuia făcut un referendum, pentru că astăzi, în 2012, numai când vorbim de termocentrală pe cărbuni, şi în Zona Liberă, înseamnă un dezastru din punct de vedere al mediului, pentru Galaţi”, a spus Marius Stan.
40 de morți anual
Contrucția unei termocentrale ENEL, la Galați, va avea un impact nimicitor asupra sănătății populației. Astfel, potrivit unui raport întocmit de Greenpeace, poluarea atmosferică generată de viitoarea termocentrala va cauza anual moartea prematură a 40 de persoane .„Timp de patruzeci de ani, termocentrala ar polua atât aerul din Galați cât și din orașe precum Constanța, Călărași, București sau Iași, afectand sănatatea a milioane de români”, afirmă Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace. În plus, termocentrala nu va oferi statului avantaje nici din punct de vedere economic.
Compania italiană Enel a început, în urmă cu 5 ani, demersurile pentru construirea unei termocentrale pe bază de cărbune în zona liberă. Obiectivul ar trebuie să ocupe 38 de hectare, iar investiția este estimată la 1,3 miliarde euro. Proiectul nu a fost pus încă în practică, deoarece mai trebuie obținut acordul de mediu din partea României, Republicii Moldova şi Ucrainei.
Lucian Constantin