Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind susţine protestele declanşate începând de astăzi, 27 mai 2014, în Societatea Română de Televiziune (SRTV) şi se solidarizează cu salariaţii săi nemultumiţi de hotărârea Comitetului Director şi a preşedintelui-director general interimar Stelian Tănase, de a micşora timpul de lucru de la cinci la patru zile, fapt ce ar determina o scădere dramatică a salariilor.
FRJ MediaSind a atras atenţia în nenumărate rânduri că principala problemă a Televiziunii Naţionale o reprezintă managementul dezastruos generat de numirea pe criterii politice a conducerii acestei instituţi publice de presă. Din nefericire, pentru a-şi salva propria incompetenţa managerială, diverse echipe ce s-au succedat la conducerea Televiziunii, au tot încercat să scoată SRTV din criză sacrificând salariaţii.
Pentru ca Televiziunea Publică să depăşească starea critică în care se află este nevoie de măsuri raţionale,responsabile şi nu de decizii pompieristice, care să conceapă salvarea instituţiei doar prin sacrificarea angajaţilor. Dintre acestea, amintim:
1. Modificarea Legii de organizare a SRR şi SRTV în sensul depolitizării conducerilor celor două societăţi publice de presă.
2. Numirea la conducerile Televiziunii şi Radioului Public a unor profesionişti neimplicaţi politic.
3. Rezilierea unor contracte păguboase pentru instituţie, inclusiv ale celor de colaborare cu aşa-zise vedete tv, care nu aduc plus-valoare Televiziunii.
4. Acţionarea în justiţie a persoanelor care au păgubit TVR şi recuperarea prejudiciilor.
5. Asigurarea finanţării celor două instituţii publice de presă prin actualizarea taxei radio-tv. în raport cu nivelul inflaţiei.
6. Elaborarea unui plan coerent de măsuri manageriale pentru iesirea din situaţia de criză.
7. Deblocarea dialogului social şi consultarea cu partenerii sociali din instituţie pentru găsirea celor mai bune soluţii de redresare economică.
FRJ MediaSind atrage atenţia că în cazul în care actuala clasă politică nu va ţine cont de aceste propuneri, atât Televiziunea Publică, cât şi Radioul, afate într-o situaţie grea, nu îşi vor putea exercita misiunea publică, fapt ce determină îngrădirea democraţiei în România.
Comitetul Executiv FRJ MediaSind