Oamenii de știință de prim rang ne pun în gardă: cel mai utilizat erbicid din lume e probabil cancerigen! Monsanto face tot ce îi stă în putință pentru ca Organizația Mondială a Sănătății să retragă acest raport exploziv, iar experții spun că dovezile științifice vor fi ignorate dacă societatea civilă nu cere măsuri urgente, chiar acum.
Organismele care reglementează aceste produse sunt renumite pentru lipsa de transparență și pentru influența exercitată asupra lor de industria agro-chimică. Dar acum, avem o șansă unică: Uniunea Europeană reevaluează oficial glifosatul. Statele Unite, Canada și Brazilia urmează să demareze proceduri similare, iar Olanda, Sri Lanka și El Salvador iau în considerare o interdicție totală.
Amenințarea e cât se poate de reală: această otravă se găsește în mâncarea noastră, pe ogoarele noastre, la locurile de joacă ale copiilor noștri și pe străzile noastre. Hai să o interzicem chiar acum! Alăturați-vă apelului urgent și trimiteți vestea mai departe:
https://secure.avaaz.org/ro/monsanto_dont_silence_science_loc_eu/?bKPcSeb&v=57185
Monsanto e în stare de alertă. Glifosatul e elementul de bază al RoundUp, piatra de temelie a imperiului modificărilor genetice Monsanto, care aduce un profit de 6 miliarde de dolari pe an. Compania spune că raportul Organizației Mondiale a Sănătății a ignorat studiile care arată că glifosatul nu e periculos. Dar cercetătorii care susțin contrariul nu sunt niște amatori, ci 17 dintre cei mai mari specialiști în cancer din lume! Ei au evaluat în detaliu studii independente, excluzând studiile sponsorizate de companii, prin care acestea urmăresc autorizarea produselor lor.
De cele mai multe ori, organismele care reglementează aceste produse se bazează pe cercetările făcute de companii cu interesul evident de a-și vinde otrăvurile! Concluziile principale nu sunt făcute publice deoarece conțin "informații comerciale confidențiale", iar 58% dintre grupurile științifice ale Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară au relații cu sectorul privat. E absurd, dar așa funcționează sistemul în prezent. Și tocmai de aceea, va trebui să ne unim cu toții forțele pentru ca acest raport important să nu fie ignorat.
Unele țări au interzis deja glifosatul. Iar acum, când UE, SUA, Canada și Brazilia îi reevaluează autorizația, avem ocazia unică de a impune o schimbare majoră la nivel mondial.
În urmă cu cincizeci de ani, DDT - un insecticid produs de Monsanto - era folosit pretutindeni, până când cartea "Primăvara tăcută" a dovedit că e cancerigen. Un deceniu mai târziu, instecticidul a fost interzis. Dacă glifosatul ne-ar putea ucide, nu putem tolera vânzarea lui timp de încă 10 ani. Haideți să cerem măsuri de precauție chiar acum! Semnați petiția și trimiteți vestea mai departe:
https://secure.avaaz.org/ro/monsanto_dont_silence_science_loc_eu/?bKPcSeb&v=57185
Am mai câștigat astfel de lupte și în trecut: am obținut un moratoriu împotriva neonicotinoidelor care ne ucideau albinele în Europa și am ajutat la oprirea construcției unei mega-fabrici de semințe modificate genetic în Argentina. Acum, haideți să ne protejăm sănătatea și să ne asigurăm că nu suntem folosiți drept cobai. Ar putea fi un punct de cotitură în lupta pentru agricultura sigură și sustenabilă de care lumea are nevoie.
Cu speranță,
Bert, Marigona, Antonia, Oliver, Alice, Emily, Danny, Nataliya, Ricken și întreaga echipă Avaaz