În urma comunicatului de presă transmis de către Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind privind declanşarea grevei japoneze la Opera Naţională Bucureşti. conducerea Ministerului Culturii, reprezentată de secretarul de stat Bogdan Stanoevici, a avut astăzi, 21 septembrie a.c.,o întâlnire cu reprezentanţii organizaţiei noastre. În cadrul discuţiilor s-au căutat şi identificat mai multe soluţii pentru ca artiştii Operei Naţionale Bucureşti să fie tratataţi cu tot respectul şi să beneficieze de o salarizare decentă. În acest sens, s-au discutat şi problemele referitoare la noua Lege a Salarizării, în cadrul căreia angajaţii din domeniul cultură şi mass-media să fie remuneraţi conform importanţei lor sociale, având în vedere faptul că în orice ţară cultura este o garanţie a democraţiei, iar mass-media un pilon de bază al statului de drept.
Pentru susţinerea majorărilor salariale pentru angajaţii din cultură şi mass-media, reprezentanţii FAIR-MediaSind au prezentat următoarele argumente: ultima indexare a salariilor din Cultură a avut loc în anul 2006, fapt ce a făcut ca o mare parte din salariile din instituțiile de spectacole și concerte să se situeze în apropierea salariului minim pe economie; salariile angajaților din instituțiile de spectacole și concerte din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană; în instituțiile de spectacole și concerte se lucrează în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, fără nicio plată suplimentară; actualul nivel de salarizare, care abia asigură supraviețuirea salariatului din Cultură, nu poate acoperi costurile de pregătire profesională permanentă, necesară artiștilor.
Prezenţi la discuţii, reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor din domeniul Audiovizual TVR-SIND , organizaţie afiliată la FAIR-MediaSind, au solicitat implicarea directă a Ministerului Culturii, în calitate de partener social, în cadrul sectorului în care se află Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, pentru soluţionarea situaţiei de criză cu care se confruntă aceste instituţii. Liderii sindiicali au propus mai multe soluţii de redresare a SRTV şi SRR, cum ar fi necesitatea numirii la conducerea acestor instituţii a unor profesionişti, deblocarea dialogului social, rezilierea unor contracte păguboase pentru cele două societăţi, acţionarea în justiţie a persoanelor care au păgubit radio şi televiziunea publică pentru recuperarea prejudiciilor, asigurarea unei finanţări eficiente, elaborarea unui plan coerent de măsuri manageriale etc.
Ministerul Culturii, prin secretarul de stat Bogdan Stanoevici, şi-a arătat disponibilitatea pentru un dialog constructiv în căutarea celor mai bune soluţii pe termen lung, în interesul angajaţilor din cultură şi mass-media. În acest sens, partenerii sociali au convenit să organizeze în scurt timp o nouă întâlnire cu conducerea Ministerului Culturii, pentru a analiza stadiul realizării măsurilor propuse şi pentru a discuta despre încheierea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, astfel încât toţi angajaţii din acest important domeniu de activitate să poată să beneficieze de prevederile acestuia.
Departament Comunicare FAIR-MediaSind