Marșul global pentru climă este mișcarea pe care întreaga lume o aștepta

   Chiar și fără demonstrația din Paris, Marșul global pentru climă din acest weekend a bătut toate recordurile, devenind cea mai mare mobilizare pentru climă din istorie! Din São Paulo până în Sydney, 785.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a participa la peste 2.300 de evenimente în 175 de țări. Ne-am unit vocile pentru a salva tot ce iubim și a ne asigura că viitorul aparține energiei curate 100%. Marșurile noastre au făcut valuri în presă și au deja impact asupra summitului de la Paris. 

   Aceasta e mișcarea pe care întreaga lume o aștepta. În multe state - ca Bangladesh sau Irlanda - au avut loc cele mai mari marșuri pentru climă din istoria țării. În Australia, 120.000 de oameni au ieșit în stradă, iar în India peste 100.000. În localitatea Sana'a din Yemen, organizatorii au continuat marșul în ciuda bombelor care cădeau în apropiere! 

   În Franța, marșul nostru principal la care erau așteptați peste 500.000 de participanți a fost anulat din motive de securitate, dar membrii Avaaz s-au mobilizat și au colectat peste 20.000 de perechi de pantofi din partea celor care își doreau să participe la marș - printre ei numărându-se și Papa și Secretarul General al ONU! Pantofii au fost aliniați în Piața Republicii, la doi pași de clădirea în care are loc conferința: 
   Sute de publicații au scris despre marșurile noastre, iar multe dintre ele - ca Al Jazeera și New York Times - chiar pe prima pagină. 
   Purtătorul de cuvânt al Papei a declarat că "Papa e astăzi alături de sute de mii de oameni, mână în mână cu cei săraci și cu cei care cer justiție climatică.”
   Iar azi, în nota de deschidere prin care s-a adresat liderilor lumii, Secretarul General Ban Ki-moon a subliniat că: “Cetățenii lumii sunt în mișcare. Au ieșit în stradă, peste tot în lume, într-o mobilizare masivă pentru schimbare... Și se așteaptă ca toți cei prezenți aici să se ridice la înălțimea acestei provocări. Ne cheamă istoria.”
   Christiana Figueres, coordonatoarea negocierilor din partea ONU, ne-a mulțumit tuturor și a anunțat următoarele: “Lucrez cu Avaaz pentru a instala un ecran uriaș prin care vocile voastre se pot face auzite. Toți delegații vor vedea că susțineți un acord climatic ambițios care să protejeze casa noastră, a tuturor.’’ 

   Astăzi au început negocierile de care depinde totul. De ani de zile, politicienii ne spun în cor: ”Arătați-ne că oamenilor le pasă și vom acționa”. Weekendul acesta, am dovedit că întreaga lume vrea un acord pentru energie curată 100%. O înregistrare cu imagini de la marșurile noastre a fost proiectată în sala conferinței în timp ce șefii de stat își făceau intrarea! Nu au cum să ne rateze. Și nu vor rata nici apelul nostru. O parte din echipa noastră e prezentă la summit și gata să ne reprezinte în fața negociatorilor dacă aceștia vor încerca să blocheze măsurile ambițioase. 

  În weekendul acesta, mișcarea noastră a atins un nou nivel, iar speranțele noastre sunt din ce în ce mai mari. Hai să menținem presiunea ridicată și în următoarele două săptămâni, până când vom avea un acord suficient de puternic pentru a ne proteja viitorul. 
   Cu enormă recunoștință și hotărâre, 
   Emma, Alice, Luis, Ricken, Ben, Mais, Dan și restul echipei Avaaz