Solicităm aplicarea unor măsuri disciplinare în cazul scandărilor rasiste din sport   Asociația ActiveWatch, organizație care își propune să promoveze un discurs public responsabil, împreună cu Romani CRISS, vă sesizează în legătură cu manifestările rasiste din timpul meciului de Ligă Națională dintre HC Zalău și HCM Baia Mare, în care jucătoarele Allison Marie Pineau și Do Nascimento Martinez Alexandra Priscila au fost jignite în mod constant de-a lungul meciului de către suporterii echipei HC Zalău, fără ca vreun oficial să intervină în vederea stopării scandărilor.

   Conform relatărilor din presă și a comunicatului emis de conducerea clubului HCM Baia Mare, în timpul meciului, jucătoarea Allison Pineau a fost ținta unor scandări rasiste venite din partea unui grup de spectatori din Zalău, în special în minutul 44 al meciului, când în urma unui fault aceasta a fost sancționată de arbitri cu o eliminare de 2 minute. Suporterii echipei din Zalău i s-au adresat jucătoarei prin apelativul „Monkey” (Maimuțo), imitând sunetele scoase de maimuțe. Deși jucătoarea i s-a adresat pe loc observatorului Bogdan Anton Prisecariu, protestând față de manifestările deplasate ale suporterilor și față de jignirile care îi erau aduse, oficialii nu au luat nicio măsură de a opri aceste manifestări, acestea continuând până în momentul în care jucătoarea a fost eliminată definitiv din joc. Mai mult, suporterii echipei HC Zalău au continuat scandările rasiste și după finalul meciului, jignind-o în mod similar pe jucătoarea Do Nascimento Martinez Alexandra Priscila, originară din Brazilia.

   Cu toate că decizia inițială a Comisiei Centrale de Disciplină a FRH a fost aceea de a sancționa echipa gazdă, conform regulamentului, cu o amendă de 2.000 de lei și disputarea pe teren propriu și fără spectatori a următoarelor 3 partide, Comisia de Apel a anulat ulterior decizia, considerând că nu există dovezi clare care să confirme existența unor manifestări rasiste în timpul meciului dintreHC Zalău șiHCM Baia Mare. Având în vedere existența mai multor materiale de presă care vorbesc despre manifestările rasiste din timpul meciului menționat, dar și a demersurilor jucătoarei Allison Pineau și ale reprezentanților echipei HCM Baia Mare de a convinge instituțiile acreditate (FRH și CNCD)să sancționeze vinovații, considerăm că nu se poate pune problema unei înscenări privind aceste scandări. Drept urmare, considerăm că cei care se fac vinovați pentru aceste manifestări trebuie sancționați așa cum prevăd regulamentele în vigoare – Regulamentul de disciplină al FRH și Regulamentul de organizare şi funcţionare a CNAVS. Având în vedere că la nivelul FRH nu s-a putut ajunge la un consens privind acest caz, CNAVS este singurul organ cu expertiză în domeniul sportului care mai poate stabili un deznodământ și care poate afirma clar că manifestările rasiste din sport nu pot fi tolerate.

   Considerăm că rasismul și xenofobia sunt deosebit de toxice pentru societate și nu au ce căuta pe terenurile de sport, cu atât mai puțin într-un cadru organizat și supravegheat de organe precum FRH și MTS. În mod normal, astfel de incidente trebuie tratate cu toleranță minimă de către oficiali, pentru a descuraja comportamentul violent și iresponsabil al sportivilor și suporterilor. Astfel, vă solicităm să puneți în aplicare normele regulamentelor în vigoare, analizând cu atenție modul în care au avut loc manifestările rasiste din timpul meciului și aplicând sancțiunile prevăzute în regulamente.

   Mandache Marian, director executiv Romani CRISS,

   Mircea Toma, președinte ActiveWatch