De Ziua Internațională privind Eliminarea Discriminării Rasiale, facem un apel public pentru evitarea greșelilor istoriei. În contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerile locale, Asociația ActiveWatch invită candidații și membrii personalului de campanie al acestora care au atribuții în domeniul comunicării să participe la un atelier pe subiectul comunicării publice responsabile.
Atelierele se vor putea desfășura la sediul asociației în fiecare zi de vineri, între orele 12:30 și 14:30, echipa din partea ActiveWatch fiind formată din Mircea Toma, Irina Zamfirescu, Ionuț Codreanu, Răzvan Martin, Adrian Szlemenczi și Radu Răileanu. Discuțiile care vor avea loc vor face referire la modul în care ar trebui tratate problemele grupurilor vulnerabile discursului instigator la ură, situațiile în care este etic să fie făcută referire la apartenența la un grup vulnerabil, termeni considerați peiorativi, răspunsul la situații în care candidații sunt confruntați cu discurs instigator la ură. Înscrierile pot fi făcute pe email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Considerăm că este necesar să avem o campanie electorală corectă față de toți alegătorii și față de toate persoanele de pe teritoriul României, din care să lipsească mesajele populiste care ar putea genera voturi cu prețul lezării demnității persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile la discursul discriminator sau instigator la ură (membrii comunității roma, maghiarii, membrii minorităților sexuale, refugiații etc.).
În anul 1966, Organizația Națiunilor Unite a proclamat ziua de 21 martie ca fiind ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale. De ce tocmai această zi? Deoarece în anul 1960, pe 21 martie, în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstrații pașnice împotriva apartheidului, poliția a ucis 69 de manifestanți. Apartheidul este doar un episod din istoria discriminării rasiale umane, unul care a segregat populația unui stat pe criterii rasiale, anulând o serie de drepturi ale populației de culoare și oferind privilegii nejustificate populației albe. Procesul a început în anul 1948 și a fost abolit complet în 1994, însă efectele sale se resimt chiar și astăzi în rândul populației sud africane.
În ziua de azi nu mai există apartheid, însă există segregarea romilor, există criza refugiaților și există campanii care trebuie să ne spună că „Black lives matter”. Așadar, nevoia unei zile în care să vorbim despre efectele rasismului este în continuare justificată. În România, romii sunt cei care simt cel mai serios discriminarea pe criterii rasiale. Ei resimt o serie largă de efecte, de la jigniri și violențe, la acces limitat la serviciile publice, cum ar fi educația și sănătatea, dar și la locurile de muncă. În anul 2016, în România mai există încă, din păcate, cazuri în care romii trăiesc segregați la marginea comunității, cum este cel de la Cluj sau cel de la Baia Mare. Exemple de rasism avem destule și sperăm ca măcar astăzi să ne gândim cum ne putem responsabiliza în vederea combaterii acestui fenomen.
De Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării rasiale, echipa de tineri din proiectul Net-rangers împotriva intoleranței, alături de ActiveWatch și Romani CRISS, trag un semnal de alarmă privind discriminarea cu care se confruntă etnicii minoritari în România și nu numai. Într-o perioadă în care titlurile din presă vorbesc despre „țiganii din Spania”, sau „islamizarea forțată a Europei”, facem un apel la responsabilitate și rațiune și propunem un dialog serios prin care să găsim măsuri reale de combatere a rasismului.
Mai multe informații despre proiectul „Net Rangers împotriva intoleranței” puteți găsi pe site-ul www.cyberhate-watch.ro .
ActiveWatch