Seminarul ”Bursele europene: jurnaliști în dialog” a adus la Galați ziariști din toată țara   La sfârșitul săptămânii trecute, de vineri până duminică, jurnaliști din aproape toată presa locală din România s-au întâlnit la Galați, în cadrul seminarului ”Bursele europene: jurnaliști în dialog”. Seminarul de informare pe teme europene este unul dintre cele mai vechi proiecte ale Freedom House România și se adresează jurnaliștilor din presa locală, bloggerilor și freelancerilor care sunt interesați de tematica europeană și de poziționarea României în UE.

   Seminarul ”Bursele europene: jurnaliști în dialog” se desfășoară cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene la București și își propune să sprijine dezvoltarea presei românești și profesionalizarea jurnaliștilor. De altfel, la deschiderea seminarului a fost prezentă Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, care a făcut o radiografie a politicilor europene.

   Cristina Guseth, directorul Freedom House România, a inițiat acest proiect în ideea de a familiariza jurnaliștii din presa locală cu instituțiile și politicile UE, având ca finalitate înlesnirea accesului la surse directe de informații și crearea de oportunități pentru ca jurnaliștii români să intre în contact cu oficiali UE și cu reprezentanți ai presei din statele membre.

 

   Trainerii prezenți la Galați, Carmen Mărcuș-consilier economic al Reprezentanței Comisiei Europene în România, Doina Moșneag-specialist în politici privind transporturile, Bianca Toma-specialist în comunicarea politicilor europene și Victor Cozmei-jurnalist, au reușit să capteze atenția celor aproape 30 de ziariști prezenți în fiecare din cele trei zile la lucrările seminarului. Întâlnirea  a fost una interactivă, ceea ce demonstrează că ziariștii din presa locală sunt interesați de problematica europeană și, în același timp, sunt familiarizați cu aceasta. Dialogul între traineri și ziariști a trecut prin teme mari precum: ”Raportul de țară 2016 în cadrul semestrului european”, ”Securitatea energetică a UE”, ”Rolul MCV în reformarea justiției și lupta contra corupției” sau ”Fondurile europene și marile proiecte de infrastructură”. Mai mult, ziariștii au aflat, de la confratele lor Victor Cozmei, cum pot folosi instrumente vizuale (hărți) pentru explicarea temelor europene.