Brexit: am pierdut o bătălie dar lupta continuă   A fost o zi grea pentru Marea Britanie, pentru Europa și pentru întreaga lume. Dar, într-un fel, poate e alarma de care aveam nevoie. Am făcut progrese în construirea unei lumi deschise, tolerante și cooperante, dar nu ne putem baza pe faptul că această direcție e de la sine înțeleasă - ea trebuie susținută constant și vigilent. Instituțiile pe care le înființăm pentru a colabora trebuie să fie vii în mințile și inimile noastre și nu doar niște instrumente birocratice. Avem nevoie de o etică, de un spirit și de o cultură a unității și solidarității umane pentru a ține la distanță forțele întunecate ale trecutului - rasismul și naționalismul.
   Cea mai mare parte a campaniei pentru rămânerea în UE s-a bazat pe frică și interese proprii, pe calcule despre câți bani ar putea fi pierduți sau câștigați. Comunitatea noastră a lansat acțiuni frumoase pentru a aduce dragostea și unitatea în ecuație, dar de data aceasta eforturile noastre nu au fost suficiente pentru o victorie. Câteva ziare alarmiste și politicienii oportuniști au convins 51.9% din publicul britanic să dea vina pe UE pentru problemele lor.
   Nu trebuie să ne descurajăm - dintr-o perspectivă mai vastă, aceasta e doar o bătălie, iar forțele fricii și dezbinării sunt pe val: naționalismul care distruge Europa, Donald Trump - care pune în pericol progresele făcute de ultimele generații de americani pe tema rasismului și unității - și multe altele. Hai să facem din Brexit un apel la luptă pentru mișcarea noastră, o scânteie care reaprinde pasiunea noastră de a apăra și reanima proiectele pentru pace și unitate ale umanității, pentru care părinții și bunicii noștri s-au angajat ferm în urma unor experiențe dureroase.
   Tinerii din Marea Britanie au susținut în număr mare proiectul european și se opun la fel de hotărât lui Trump și altora de teapa lui. Viitorul e de partea noastră, dacă vom reuși să păstrăm aprinsă torța iubirii și unității suficient de mult timp pentru a o pasa noii generații. Hai să ne adunăm curajul și să ne angajăm, mai ferm ca niciodată, să luptăm pentru lumea la care visăm. Dați click mai jos pentru a adăuga un mesaj de încurajare, solidaritate și speranță pentru viitor: 
   https://secure.avaaz.org/ro/love_will_win/bKPcSeb&v=78419&cl=10290162684&_checksum=51ba1c463127a057c0369e460c4f14988c0c57d2410f772dec2c933ffae60973

   În momentele întunecate din ultimele săptămâni, comunitatea noastră și-a unit forțele și a devenit o rază de speranță: sute de mii de membri Avaaz din Marea Britanie și Europa au răspuns la ură cu dragoste și la temeri cu speranță, făcând donații pentru campanii anti-Brexit, ieșind în stradă pentru a se săruta, participând la o acțiune inedită pentru a-l demite pe redactorul șef al unuia dintre cele mai toxice ziare de scandal și sunând mii de cetățeni pentru a-i convinge să voteze pentru UE. 
   Mulți votanți din Marea Britanie, mai ales din zonele rurale, au fost convinși că UE și imigrația înlesnită de aceasta sunt un pericol pentru comunitățile, libertatea și prosperitatea lor. Alții și-au dorit doar o schimbare a situației actuale. Iar multe dintre aceste reacții au fost provocate de o parte din presa britanică, care a susținut fățiș și fără scrupule campania pentru Brexit. E o lecție pentru viitor: mișcarea noastră trebuie să își diversifice eforturile în domeniul imigrației. E important să ne asigurăm că cetățenii susțin cu inima și sufletul politicile legate de imigrație. Acesta e un punct slab în multe țări, iar mișcările populiste sunt gata să îl exploateze.
   Ne așteaptă lupte noi și grele: Trump în SUA, Le Pen în Franța, Farage în Marea Britanie. Dar mișcarea noastră crește și devine mai puternică zi de zi. Vom răspunde la toate aceste cruciade ale dezbinării cu dragoste și determinare. Iar pentru a câștiga va trebui să devenim mai buni și mai mulți și să contracarăm acest amestec otrăvitor de frică, naționalism și rasism.
   Din cele mai întunecate momente se nasc cele mai luminoase speranțe. Jo Cox, deputata britanică asasinată săptămâna trecută, care era o bună prietenă a echipei Avaaz, a spus că "suntem mult mai uniți și avem mult mai multe lucruri în comun decât motive de dezbinare". Nu vom accepta ca forțele urii, care au ucis-o, să devină triumfătoare. Hai să continuăm să luptăm împreună, în numele ei, sub stindardul iubirii.
   Dați click aici pentru a trimite un mesaj de solidaritate și încurajare care să ne dea forță în luptele care vor urma. Dacă suntem împreună, nimic nu ne poate opri. 
   https://secure.avaaz.org/ro/love_will_win/bKPcSeb&v=78419&cl=10290162684&_checksum=51ba1c463127a057c0369e460c4f14988c0c57d2410f772dec2c933ffae60973
   Cu speranță și recunoștință, 
   Ricken, Alice, Emma, Christoph, Luis, Iain, Mia, Mélanie, Fatima, Ben, Allison, Rewan, Adam, Dan și întreaga echipă Avaaz