Asociația Semper Musica – singura organizație din România finanțată de Fundația MTV Staying Alive și MAC AIDS FUND, din Statele Unite – lansează proiectul bilateral „Toți pentru unul”, inițiativă care are în vedere preluarea de instrumente de educație non-formală și formală din Norvegia și Islanda pentru a fi utilizate în România, în cadrul sesiunilor de prevenire HIV ce vor fi organizate de asociație din toamnă.
Trei reprezentanți ai Asociației Semper Musica vor vizita pentru 3 zile cele două organizații partenere – HIV Islanda și HIV Norvegia – pentru a înțelege pe de-o parte, instrumentele de educație non-formală și formală folosite de acestea în activitatea de prevenire HIV adresată liceenilor și tinerilor, în general, iar pe de altă parte, pentru a înțelege ce strategii de mobilizare comunitară au folosit și folosesc cele două organizații partenere pentru a-și asigura prezența locală pe termen lung. Ca urmare a vizitelor, pe baza instrumentelor identificate, va fi dezvoltat un conținut de sesiune de prevenire HIV adresat liceenilor din România ce va fi pilotat în câteva licee din județul Galați, începând cu luna octombrie a acestui an. De asemenea, patru reprezentanți ai celor două organizații vor participa la o vizită de studiu în România, tot în luna octombrie.
Sesiunile de prevenire HIV adresate liceenilor din România sunt necesare în condițiile în care aproape jumătate din cazurile noi de infecție cu HIV, în 2015, au fost înregistrate pe segmentul de vârstă 15-29 de ani, România prezintă una dintre cele mai mari incidențe la sifilis, categoria de vârstă 15-19 ani, femei, fiind cea mai vulnerabilă, iar țara noastră se află printre primele locuri în Europa la nivel de mame cu vârste de sub 15 ani. În același timp, conform unui studiu lansat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în 2015, persoanele care trăiesc cu HIV reprezintă cel mai discriminat grup din România. În aceste condiții, identificarea de noi tehnici de educație, folosite în țări precum Islanda și Norvegia, va crește eficiența sesiunilor de prevenire HIV adresate liceenilor din România, rezultatul final al acestora putând fi regăsit în statisticile oficiale pentru anul 2016 legate de cazurile de noi infecții cu HIV.
Emilia Boteanu, coordonator proiect, menționeză: „Motivul pentru care am dezvoltat acest proiect este pentru că ne dorim să învățăm din experiența celor două organizații partenere pentru ca intervențiile noastre să fie și mai eficiente și astfel să reușim, alături de celelalte ONG-uri active în domeniul prevenirii HIV din România, să reducem numărul de noi infecții cu HIV din rândul tinerilor. De asemenea, ca orice asociație, ne confruntăm cu lipsa fondurilor și atunci, proiectul ne va oferi posibilitatea să înțelegem ce au făcut cei de la HIV Islanda și HIV Norvegia ca să reziste atâția ani. Proiectul de față va contribui la sustenabilitatea asociației și va pune bazele unor cooperări internaționale viitoare în domeniul prevenirii HIV, direcție extrem de importantă pentru noi.”