Consultarea Cetățenilor asupra Domeniului Spațial pentru Europa - 10 septembrie 2016   Pe data de 10 septembrie 2016, Agenția Spațială Română (ROSA) va găzdui Consultarea Cetățenilor asupra Domeniului Spațial pentru Europa. Este pentru prima dată când viitorul domeniului spațial este abordat printr-un astfel de eveniment. Această consultare fără precedent este organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) în toate cele 22 de State Membre ESA, simultan, printr-o metodologie unică. Aproximativ 2.000 de cetățeni europeni sunt așteptați să participe. Orice cetățean român interesat să ia parte la eveniment se poate înscrie, până pe data de 28 august 2016, pe site-ul http://www.citizensdebate.space/ro_RO/home.

   Pe parcursul întregii zile, cetățenii vor avea ocazia să-și exprime opiniile cu privire la prioritățile programelor spațiale curente sau viitoare. Rezultatele întâlnirii vor fi centralizate și comunicate Agenției Spațiale Europene, servind drept recomandări din partea cetățenilor europeni pentru elaborarea strategiilor spațiale.

   În România, Agenția Spațială Română (ROSA) va organiza consultarea la București, într-o locație care va fi anunțată în curând pe pagina evenimentului, la secțiunea dedicată României, cât și pe website-ul ROSA. Evenimentul va avea loc pe parcursul întregii zile de sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 09:00 la ora 17:00. Pauzele de masă sunt oferite de organizatori. Transportul până la și în București revine în sarcina participanților selectați.

   Pentru a-și exprima interesul de a participa la eveniment, cetățenii români trebuie să se înscrie pe website-ul http://www.citizensdebate.space/ro_RO/home până la data de 28 august 2016. Numărul de locuri disponibile este dat de capacitatea sălii și va fi de aproximativ 100. Participanții selectați vor primi confirmare de participare. Nu se percepe nicio taxă de participare.

   Pentru mai multe informații, accesați pagina http://www.citizensdebate.space/ro_RO/home sau contactați-ne la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

   Agenția Spațială Europeană (ESA) este poarta Europei spre spațiu. ESA este o organizație interguvernamentală, înființată în 1975, având misiunea de a dezvolta capacitățile spațiale ale Europei și de a garanta că investițiile în spațiu aduc beneficii cetățenilor europeni și ai întregii lumi. ESA are 22 de state membre: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie, dintre care 20 sunt State Membre ale Uniunii Europene. ESA a stabilit și colaborări formale cu alte șapte state UE. Canada ia parte în unele programe ESA printr-un Acord de Cooperare.

   Agenția Spațială Română (ROSA), este o instituție publică finanțată integral din venituri proprii, funcționȃnd conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 și a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educației și Cercetării Științifice - Autoritatea Națională Pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.). ROSA dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare. Totodată, Agenția este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţialăşi Cercetare Avansată (Space Technology andAdvancedResearch). ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internațională, precum cele cu Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Organizația Națiunilor Unite (ONU). Agenția desfășoară și propriile proiecte de cercetare științifică și dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 Agenția este condusă de președinte, dr. fizician Marius-Ioan Piso.