Organizațiile semnatare ale acestui comunicat critică vehement decizia autorităților române de a începe urmărirea penală pentru comunicarea de informații false de natură a pune în pericol siguranța națională (art. 404 Cod penal) împotriva jurnaliștilor Sky News și a celor trei români implicați în ceea ce pare să fi fost un reportaj mincinos.
Conform informațiilor publicate ieri de presă, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-a pus sub acuzare atât pe cei trei români care apar în materialul Sky News, cât și pe cei trei jurnaliști din echipa Sky News.
Pe 7 august Sky News a difuzat un reportaj despre un presupus trafic cu arme din România, în care cei trei români au apărut mascați și au pretins că sunt o grupare care ar vinde arme oricui, inclusiv unor grupări teroriste. Din investigațiile ulterioare ale DIICOT a reieșit că cei trei români erau, de fapt, un translator al echipei Sky News și doi vânători români, iar armele prezentate erau arme de vânătoare deținute legal. De asemenea, din declarațiile apărute în presă a reieșit că cei trei români ar fi crezut că participă la o filmare regizată, în care publicul va fi informat la final în legătură cu faptul că nu este vorba despre o situație reală. Sky News a difuzat înscenarea ca și cum totul ar fi fost real (ca pe o investigație jurnalistică).
În cererea de arestare preventivă a celor trei români, citată ieri de presă, DIICOT își motivează acțiunea prin faptul că aceste acțiuni "sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la capacitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament". Cei trei au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și muniției și comunicarea de informații false de natură a pune în pericol siguranța națională.
Organizațiile semnatare protestează față de decizia autorităților române de a folosi în mod abuziv legea pentru a pedepsi disproporționat ceea ce trebuie sancționat cu alte mijloace legale (de ex. legislația audiovizuală din Marea Britanie, în cazul jurnaliștilor Sky News) sau printr-un demers de comunicare publică. Autoritățile române pot cere drept la replică postului Sky News, solicitându-i acestuia să prezinte și punctul de vedere al statului.
Avertizăm că, folosind tipul de argumentație citată mai sus, DIICOT poate pune sub urmărire penală pe orice jurnalist, blogger sau cetățean care critică acțiuni ale autorităților statului în domeniul securității naționale.
Reamintim celebrul caz Armaghedon2, în care Ovidiu Iane a fost arestat preventiv, iar Mugur Ciuvică a fost pus sub cercetare pentru că au difuzat un text critic la adresa primului ministru la acea dată - Adrian Năstase. Din informațiile publicate zilele acestea de presă reiese că DIICOT a mai deschis, fără succes, alte câteva astfel de dosare.
Împotriva jurnaliștilor britanici și a Sky News există deja mai multe plângeri la OFCOM (autoritatea britanică în domeniul audiovizualului). Această instituție este cea mai în măsură să judece și să sancționeze acțiunile autorilor reportajului și ale reprezentanților televiziunii Sky News. Breasla și superiorii acestor jurnaliști sunt, de asemenea, cei mai în măsură să îi judece și sancționeze.
Dosarele penale abuzive sau un proces de calomnie costisitor și fără un obiect clar, împotriva Sky News, așa cum a sugerat Ministrul Justiției că ar trebui să acționeze statul român, nu fac decât să discrediteze România mai mult și mai grav decât reportajul Sky News.
Organizațiile semnatare ale prezentului comunicat au criticat de-a lungul timpului modul vag în care este formulată infracțiunea de comunicare de informații false de natură a pune în pericol siguranța națională și au cerut constant eliminarea sa din codul penal, sau, măcar, amendarea sa,pentru a acoperi doar situațiile care prevăd reaua-intenție a celui acuzat de afectarea siguranței naționale (faptul de a minți cu rea intenție pentru a pune în pericol siguranța națională).
În cazul de față, din nou, nu vedem cum se va demonstra un pericol real la adresa securității naționale, generat de reportajul difuzat de Sky News. Informația transmisă de reportajul Sky News nu este nouă. Ca și alte țări din Uniunea Europeană, România este cunoscută atât ca o sursă de armament pentru diverse zone de conflict, iar acestea sunt informații disponibile de ani de zile în spațiul public prin intermediul rapoartelor internaționale sau investigațiilor de presă.
Reamintim că actualul Cod penal prevede la Art. 404 - Comunicarea de informaţii false: “Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.
Cerem autorităților române să găsească mijloace adecvate de a reacționa față de derapaje ale presei sau față de critici publice și, în cazul de față, să retragă de urgență acuzele penale de comunicare de informații false de natură a afecta siguranța națională.
ActiveWatch
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație
Centrul pentru Jurnalism Independent
Convenția Organizațiilor de Media