Mai întâi în SUA, apoi în Brazilia și India. Iar săptămâna trecută, un important oficial francez (care și-a schimbat opțiunea de vot în ultimul moment) a făcut următoarea declarație înainte de a anunța noile reglementări UE care garantează un Internet liber pentru 500 de milioane de oameni. Odată cu anunțarea noilor reglementări, au fost făcute publice și statisticile care arată un număr record de comentarii din partea publicului, de până la 640 pe minut! Cele mai multe dintre ele au fost trimise de membrii Avaaz.
Corporațiile voiau un Internet rapid pentru cei foarte bogați și conexiuni proaste pentru noi ceilalți. Așa că am intrat în luptă pentru a apăra principiul ”neutralității rețelei”: egalitate pentru toți!
A fost o luptă la nivel mondial, care s-a desfășurat pe parcursul a 5 ani, pe 4 continente:
India: Avaaz colaborează cu organizații naționale și zeci de mii de membri Avaaz din India fac apel la Ministerul Comunicațiilor.
Brazilia: Un număr mare de parlamentari se alătură campaniei noastre, ajutând la adoptarea legii ”Marco Civil”, cea mai ambițioasă lege pentru protejarea Internetului din lume.
Europa: Marile firme de telecomunicații au lansat un atac disperat pentru introducerea unor ”portițe” legislative în noile reglementări care garantează neutralitatea rețelei. Am reușit să le oprim. Presa nu relatează de obicei despre veștile bune, dar această știre a făcut valuri. Puteți citi despre această uriașă victorie a societății civile pe site-urile Reuters, Tagesspiegel, Politico, EFE, Euractiv și Wall Street Journal.
Miza acestei bătălii a fost foarte mare. Internetul e un instrument important, care dă oamenilor puterea de a se conecta. Prin pierderea neutralității rețelei, puterea ar fi fost direcționată către cei foarte bogați: site-urile lor ar fi mers mai bine și mai repede decât cele ale întreprinderilor mici, bloggerilor sau ale organizațiilor non-profit ca Avaaz.
Dar ne-am unit forțele pentru a apăra chiar puterea de a ne conecta, iar acum neutralitatea rețelei e o condiție de bază pentru Internetul de pretutindeni.
E o rază de speranță pentru întreaga lume, indiferent de problemele cu care ne confruntăm. Pentru că atâta timp cât rămânem uniți și conectați, putem construi împreună lumea la care visăm cu toții.
Cu bucurie și recunoștință,
Ricken, Luis, Ben, Luca, Pascal, Emma, Fatima, Wissam și întreaga echipă Avaaz