Nu știu dacă ați urmărit știrile și dacă ați văzut că valonii au acceptat (cu rezerve) ca Belgia să semneze CETA. Acordul a fost încheiat în grabă, duminica trecută, starea de tensiune fiind depășită. La Summitul UE-Canada s-au mai ciocnit doar paharele de șampanie, în timp ce fotografiile tip ”Colgate” se țineau lanț.
În felul acesta s-a deschis calea pentru CETA. Mai întâi am fost foarte dezamăgită. Dar apoi am citit detaliile - și lucrurile n-au mai părut la fel de grave. Ministrul-președinte al Valoniei, Paul Magnette, a susținut cu adevărat argumentele cetățenilor europeni împotriva acordului și a realizat ceea ce nici un alt guvern european nu a avut curajul.
Prin acțiunea valonilor, s-au așternut două obstacole majore în calea CETA:
1. Belgia va trebui să ceară Curții Europene de Justiție să verifice dacă ISC (sistemul curții de arbitraj pentru investitori) este legal. Există șanse ca în acest mod CETA să fie oprită. Săptămâna trecută, 101 de avocați din toată Europa, au semnalat într-o scrisoare deschisă, că sistemul de arbitraj nu e în acord cu legislația Uniunii Europene
2. În cazul în care drepturile speciale pentru corporații rămân în CETA în forma actuală, atunci parlamentele regionale belgiene și-au rezervat dreptul de veto. Acest lucru înseamnă că CETA nu poate rămâne așa, vor fi nevoiți să revină asupra unora din aspectele ce ne îngrijorează.
Între timp CETA va ajunge și în curtea Parlamentului European. Nu mai târziu de decembrie sau ianuarie 2017, europarlamentarii vor trebui să-și exprime opinia. Ce gânduri au europarlamentarii români? E o singură cale să aflăm, întrebându-i prin modulul Ceta Check.
Află și tu cum vor vota europarlamentarii noștri
Nu doar lipsa de reacție a parlamentarilor români este îngrijorătoare, ci și seria de zvonuri despre CETA care se propagă în întreaga Europă. Auzim că opoziția anti CETA este anti-europeană, că Valonia este preocupată doar de jocurile de putere și tactici de partid sau că CETA este un acord progresist. Acestea mituri au nevoie de clarificări urgente. Citește argumentele campaniei europene Stop CETA și discută-le cu cei din jurul tău, de fiecare dată când se ivește ocazia.
Citește cum cele 10 mituri despre CETA
Semnarea acordului este o lovitură pentru noi toți, dar în niciun caz nu vom dezarma.
Roxana și echipa de-clic