Spune NU produselor Schweighofer în magazine!Săptămâna trecută ne-am bucurat la veștile bune privind retragerea definitivă a certificatului de sustenabilitate acordat firmei lui Gerald Schweighofer. În data de 17 februarie, organizația internațională Forest Stewardship Council a decis să se disocieze de compania austriacă. Comisia de Control a FSC a declarat că există dovezi clare și convingătoare că Holzindustrie Schweighofer a tăiat lemn ilegal și a încălcat legile României.

Acum este momentul să acționăm. Trebuie să folosim aceste vești în avantajul pădurilor noastre. Încă o dată s-a demonstrat vinovăția companiei austriece, iar magazinele de bricolaj din România trebuie să înceteze să ne mai vândă lemn ilegal. Dacă reușim să convingem magazinele să renunțe la comercializarea lemnului de la Schweighofer, putem micșora impactul tăierilor ilegale.

Fără o piață de desfacere, compania austriacă nu va mai avea unde să își vândă produsele, așadar nu va mai avea nevoie de atâta lemn. Pe de altă parte, dacă magazinele vor căuta alți furnizori, putem revitaliza treptat industria forestieră românească. Putem trece de la monopolul impus de Schweighofer, la o piață liberă, unde există concurență.

Noi le-am trimis o scrisoare deschisă magazinelor de bricolaj în care le-am explicat de ce este de datoria lor să renunțe la Schweighofer. Scrie-le și tu în 2 pași simpli. Găsești mai jos modelul de email.

Fiecare scândură sau panou cu logoul Schweighofer din aceste magazine înseamnă un copac doborât, foarte probabil ilegal, dintr-o pădure din România. Este în puterea noastră să convingem magazinele de bricolaj că pădurea nu înseamnă doar lemn și să le transmitem ferm că ne-am săturat de coabitarea lor imorală cu hoții de lemn.

Pași de urmat:
1. Compune un nou email către următoarele adrese: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
2. Copiază textul de mai jos și completează-l cu numele tău la început și la final

Către: 
Magazinele de bricolaj Arabesque, Brico Depot, Dedeman, Leroy Merlin

Stimate doamne, stimați domni

Subsemnatul ……., doresc să vă aduc la cunoștiință că sunt unul dintre cei peste 17.000 de membri ai comunității de-clic care a semnat petiția prin care vă solicităm să renunțați la lemnul ilegal de la Schweighofer.

Săptămâna trecută, organizația Forest Stewardship Council (FSC) s-a disociat definitiv de compania Schweighofer și le-a retras certificarea de sustenabilitate. Ancheta lor internă a concluzionat ceea ce jurnaliștii de investigație din toată lumea expun deja de peste 2 ani: Schweighofer taie și comercializează lemn ilegal, și încalcă legile României.

Ca și client al magazinelor dumneavoastră, îmi doresc să am încrederea că produsele pe care le cumpăr provin din surse legale și sustenabile. Din păcate, acesta nu este cazul produselor din lemn de la Schweighofer, o companie austriacă cu dovedite probleme de legalitate.

Consider că stă în puterea dumneavoastră să găsiți alți furnizori de masă lemnoasă care să vă satisfacă cerințele economice, dar și necesitățile clienților. Din ce în ce mai mulți actori de pe piața de retail renunță la Schweighofer ca furnizor. În Austria, magazinele Spar și Obi au renunțat încă de anul trecut la lemnul de proveniență ilegală, iar în România, magazinul Hornbach și-a schimbat furnizorul începând cu luna ianuarie.

Iar dacă dumneavoastră considerați că argumentele morale nu vă pot convinge să renunțați la a face afaceri ilicite, vă aduc la cunoștiință că regulamentul european cu privire la lemn, transpus în legea nr. 51 din septembrie 2016 prevede amenzi dure și confiscarea produselor de lemn de proveniență ilegală.

Lucrând în continuare cu Schweighofer, alegeți să fiți de partea unui sistem profund corupt care decimează suprafața împădurită a țării. Asocierea dumneavoastră cu hoții de lemn va fi judecată aspru nu doar de noi, clienții, dar și de generațiile viitoare.

Cu îngrijorare,
………..

Pădurea e a noastră,
Raluca Veștemeanu, campaigner de-clic