Parlamentul European a dat un nou vot covârșitor pentru interzicerea cianurii în minerit.
Recomandarea, înaintată Comisiei Europene, a fost votată cu 566 voturi pentru și doar 8 împotrivă. Aceasta face parte dintr-un set amplu de măsuri propuse pentru îmbunătățirea reglementărilor privind deșeurile miniere.
Presa din România a preluat în mică măsură această știre care dă o palmă industriei miniere. Hai să ne asigurăm că vestea este propagată și ajunge și la parlamentarii români. Aceștia, la rândul lor, au pe masă un proiect de lege de interzicere a folosirii cianurii la nivel național. Însă spre deosebire de omologii europeni, cei români preferă să trateze acest subiect cu dosul.
Vei trimite și tu un mesaj grupurilor parlamentare din Camera Deputaților pentru a le spune despre votul Parlamentului European împotriva cianurii? Durează doar două minute.
1. Compune un nou email către următoarele adrese:
Trimite mesaj către Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
2. Copiază textul de mai jos și completează-l cu numele tău la final:
***
Către: Parlamentul României
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Stimați deputați,
Stimată doamnă ministru,
Parlamentul European a votat în proporție covârșitoare Rezoluţia Parlamentului European din 27 aprilie 2017 referitoare la punerea în aplicare a Directivei privind deșeurile miniere (2006/21/CE) (2015/2117(INI)). Aceasta include solicitarea privind interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană. Vă solicit, pe această cale să interziceți cianurile în minerit în România adoptând Pl-x nr. 429/2007 și Pl-x nr. 594/2013. Consultați aici textul rezoluției http://stiri.de-clic.ro/rezolutie-PE
Cu stimă,
……….. (nume și prenume)
***
Votul Parlamentului European de zilele trecute întărește și reia rezoluția din 2010 privind interzicerea cianurii. După șapte ani, o evaluare critică a legislației în vigoare arată că iazurile de decantare cu deșeuri miniere toxice (inclusiv cianuri) sunt arareori inspectate. Mai mult, adesea acestea funcționează în lipsa unui plan de urgență în caz de accident.
Parlamentul s-a arătat îngrijorat de această situație în condițiile în care peste 30% din deșeurile din Uniunea Europeană sunt de origine minieră. În aceste condiții, Parlamentul European propune reducerea extragerii de noi metale și promovarea reutilizării și reciclării.
În România, la ora actuală, nu există nicio mină operațională cu cianuri. Însă acest lucru e pe cale să se schimbe dacă operatorii minieri de la Certej, Baia Mare sau Roșia Montană își pun în practică planurile. Iar cel mai aproape de acest moment este compania minieră Deva Gold, la Certej.
Atunci când, noi ca și comunitate, ne-am unit forțele, am obținut ce ne-am propus. În 2015 am salvat împreună legea anti-cianură de la a fi respinsă de plenul Camerei Deputaților. Acum legea așteaptă raportul comisiilor de mediu și de industrii pentru a fi din nou discutată de plen. E în puterea noastră să nu permitem să se înceapă cianurarea României și să-i convingem pe parlamentarii români să interzică cianura. Le vei scrie și tu, chiar acum, despre votul Parlamentului European, pentru a le arăta deputaților români că se poate?
Cu încredere,
Roxana Pencea, alături de echipele Mining Watch și de-clic