Apel pentru reguli mai stricte în producerea și reciclarea plasticului la nivelul Uniunii Europene Râurile și mările lumii devin, pe zi ce trece, gropile de gunoi ale omenirii. Fie că e vorba de râurile României sau de oceanul planetar, peștii și păsările mor pe capete din cauza plasticului înghițit. Situația este într-atât de dureroasă încât, se estimează că la jumătatea acestui secol va fi mai mult plastic în oceane decât pește. Comisia Europeană înțelege gravitatea situației și ar vrea să stăvilească revărsarea plasticului în natură. Dar până acum, planurile sale au fost slabe și industria materialelor plastice urmărește să le slăbească și mai mult.

Semnează și tu petiția cetățenilor Europeni prin care cerem reguli mai stricte în producerea și reciclarea plasticului la nivelul Uniunii Europene. 

Europa este cel de-al doilea mare producător de plastic din lume, iar utilizarea materialului plastic crește de la an la an. În România lucrurile stau chiar mai rău ca în alte țări europene în ceea ce privește depozitarea și reciclarea lui. Orice râu, de la izvor la vărsare, este sufocat de peturi și alte deșeuri din plastic. Toate acestea sunt duse de ape în Dunăre, deltă și mai apoi ajung în Marea Neagră.

În săptămânile următoare, Comisia Europeană va scrie o nouă strategie privind plasticul. Aceasta ar putea aduce măsuri mai ferme, care ar deveni obligatorii și pentru România, sau ar putea fi doar o mare dezamăgire. 

La nivel declarativ, UE dorește să lupte împotriva problemei deșeurilor din plastic. În spatele scenei, însă, lobby-ul industriei se luptă pentru interesele sale. În acest moment industria este foarte activă pentru a opri, spre exemplu, interzicerea plasticului de unică folosință (farfurii, pahare etc.). Dacă noi cetățenii nu ne unim pentru a contrabalansa vocea producătorilor, atunci noua strategie va fi una foarte permisivă. De aceea, lansăm un apel la nivel european, împreună cu partenerii noștri din patru țări [1]. Acesta este modul în care arătăm că  suntem sute de mii de oameni care solicităm o strategie puternică împotriva plasticului. Semnează și tu ca România să fie reprezentată.

Chiar și cele mai îndepărtate colțuri ale planetei, Arctica sau insulele nelocuite, sunt pline cu deșeuri de plastic. Plasticul nu putrezește - în cel mai bun caz se dezintegrează în microplastic. Dar chiar și atunci rămâne periculos: părțile mici sunt preluate de plancton, este mâncat de pește și apoi intră în lanțul nostru alimentar.

Plasticul este deja detectabil chiar și în sângele uman. Nu trebuie să privim la balena eșuată pe țărmurile Norvegiei, moartă de foamete, dar cu stomacul plin de plastic pentru a înțelege gravitatea situației. Trebuie doar să ne uităm aproape de casă, la primul pârâu din vecinătate. Vom zări peturi, flacoane de creme sau jucării aruncate. 

Acum UE poate decide care sunt soluțiile eficiente privind deșeurile din plastic. Trei puncte sunt esențiale în definirea acestor soluții: 

UE trebuie să pună capăt nebuniei ambalajelor pentru a reduce consumul în ansamblul său. Trebuie să existe o legislație în vigoare pentru a reduce materialele plastice și microplasticele de unică folosință.

Produsele din plastic nu trebuie să conțină aditivi toxici. Acestea trebuie să fie durabile și reciclabile.

Plasticul trebuie să fie colectat și reciclat într-o măsură mult mai mare decât în prezent.

UE poate aduce o contribuție imensă la o lume fără poluarea produsă de plastic. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să rămână consecventă și să nu se lase influențată de lobby-ul plasticului. Printre altele, Acordul privind clima de la Paris a arătat că dacă Europa nu se mișcă, nu se întâmplă nimic. UE trebuie să adopte o strategie eficientă privind plasticul și alte țări o vor urma.

Ne-am unit eforturile cu organizații partenere, asemenea comunității de-clic, din Germania, Austria, Suedia și Irlanda. Vom avea o prezență comună la Bruxelles prin panouri publicitare și înmânarea de semnături. Alătură-te acum acestui efort comun, european și semnează petiția pentru reducerea plasticului.

Pentru o lume fără plastic în râuri și mări,

Roxana și echipa de-clic

PS: Un milion de sticle de plastic sunt produse în fiecare minut în lume. Fiecare dintre aceste peturi poate deveni o capcană mortală pentru pești sau păsări. Te rog, ajută-ne să oprim această nebunie!