Avizul Comisiei de la Veneția este esențial nu doar la pragul pentru abuz în serviciu ci și la numirea procurorilorÎn fiecare zi, coaliția de guvernare și-a schimbat strategia privind legile justiției după un scenariu de tipul ‘dacă nu-i poți lămuri, măcar bagă-i în ceață’. Și astfel responsabilitatea consultării Comisiei de la Veneția a fost pasată de la unii la alții.

Deși, inițial, ministrul justiției a anunțat că va solicita chiar el un aviz din partea Comisiei de la Veneția, mai apoi s-a răzgândit. Probabil declarația lui Liviu Dragnea a cântărit greu: “Legile Justiției vor fi adoptate în această sesiune parlamentară cu sau fără avizul Comisiei de la Veneția”. Prin urmare, Toader a abandonat pachetul privind legile justiției în brațele unei alte comisii, cea a lui Iordache, fost ministru al Justiției și inițiatorul OUG 13. Parlamentarii patronați de Iordache au respins imediat propunerea sesizării Comisiei de la Veneția.

Toată această discuție privind avizul Comisiei de la Veneția s-a purtat într-un cadru mai larg. Săptămâna trecută pachetul legislativ de modificare a Legilor Justiției a ajuns în Parlament. În acest moment, avizul Comisiei de la Veneția ar fi esențial nu doar pentru pragul pentru abuz în serviciu, ci și în privința procedurii de numire a procurorilor. Însă coaliția de guvernare ar face aproape orice să treacă pe repede-înainte Legile Justiției fără vreo restricție venită din partea experților juridici ai acestui organism internațional.

Prin urmare ne-am recalibrat planul de acțiune și am lansat o campanie mai extinsă privind Legile Justiției. Ca prim pas, ne reunim toți cei pregătiți și motivați să ne batem pentru independența justiției. Trebuie să fim o masă critică într-atât de vehementă încât parlamentarii să nu ne poată ignora fără costuri uriașe pentru viitorul lor politic. Legile Justițiie sunt deja în Parlament și coaliția de guvernare vrea un vot în plen până în 21 noiembrie.

Ajută-ne să promovăm în rândul altor oameni angajați civic ca și tine petiția Toți pentru Justiție. Folosește butonul de mai jos pentru a o distribui pe email, pe facebook și chiar pe whatsapp (dacă citești acest email de pe mobil).

Da, distribui și eu

Mai apoi, noi toți, semnatarii petiței, ne vom mobiliza pentru a obține sesizarea Comisiei de la Veneția. Am identificat instituțiile care, în procedura legislativă, au competența sesizării Comisiei. Împreună ne vom adresa acestora, rând pe rând, și vom fi extrem de convingători. Am arătat deja că unindu-ne forțele și acționând în comun putem să-i facem pe guvernați să dea înapoi. Este și cazul anulării OUG 13 care a dus la protestele de stradă reunite sub deviza #rezist. E nevoie să strângem din nou rândurile, și e nevoie ca fiecare dintre noi să joace un rol activ. Continuăm împreună lupta pentru o justiție independentă?

Da, distribui și eu

Toți pentru justiție,

Luminiția, Raluca, Antoniu și echipa Declic