Raportul anual al organizației ”Reporteri fără frontier” evidențiază faptul că politicul din România este pe cale să încalece presa. Acesta este și motivul pentru care România coboară trei locuri în clasamentul libertății de exprimare, până pe poziția 47 în lume. Astfel, presa română are parte de o analiză amplă a organizației ”Reporteri fără frontiere”:
"Lipsa interesului Guvernului pentru jurnalism și media, cenzura politică tot mai mare și creșterea autocenzurii sunt principalele trăsături ale actualului peisaj media. Media au fost transformate treptat în instrumente de propagandă politică. Sunt foarte politizate, mecanismele lor de finanțare sunt opace sau chiar corupte, iar politicile lor editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor. Aceste fenomene tulburătoare au devenit o obisnuință în România.
Principala preocupare a politicienilor Guvernului, între timp, pare să fie evitarea condamnărilor cu închisoarea, prin amendarea legilor anticorupție și prin a se asigura că ei controlează sistemele judiciare si instanțele.
Coaliția de guvernamant a înlocuit o parte din managementul televiziunii publice și a facut-o dependentă de finanțarea de la bugetul de stat.
CNA nu îsi indeplinește cu adevărat rolul de reglementare și nu condamnă abuzurile.
Circa 10 proprietari media sunt în prezent ținta unor proceduri penale ale DNA sau altui parchet.
Autoritațile presează constant jurnaliștii să-și dezvăluie sursele și să încerce să oprească orice critică la adresa sistemului.
Agenți ai Guvernului, pozând ca jurnaliști, au început să se infiltreze în organizații de știri.
Cateva instituții media independente reușesc să supraviețuiască alături de marile grupuri media, dar sunt ținta unor inspecții fiscale arbitrare de câte ori critică politicieni cu influență.
Autoritațile, companiile din sectorul privat și persoane fizice au început recent să invoce GDPR ca pretext pentru a refuza accesul la informații sau să amenințe si să ancheteze jurnaliști în legatură cu investigațiile lor de presă."