Începând de astăzi şi până pe data de 30 noiembrie, sănătatea gălăţeană va desfăşura Campania „Ziua Mondială de Luptă Împotriva BPOC”. Tema de anul acesta, conform OMS, este "Respiraţi cu dificultate? Aţi putea avea BPOC! Adresaţi-vă medicului pentru un simplu test de respiraţie: spirometria." Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, pe plan mondial, 4% din populaţia globului (210 milioane de persoane, 90% provenind din ţări nedezvoltate sau în curs de dezvoltare) este afectată de BPOC, dintre care peste 50% nu ştiu că suferă de aşa ceva. Boala se situează pe locul 4 ca mortalitate (3 milioane de persoane decedează din cauza acestei afecţiuni în fiecare an – cca. 5% din numărul total de decese pe plan mondial).
Un milion de români – diagnosticaţi cu BPOC
În România există aproximativ un milion de bolnavi diagnosticaţi cu BPOC, dintre care circa 100.000 în stadii avansate. Ţara noastră ocupă locul 3 în Europa la mortalitatea prin BPOC, la bărbaţi. “Scopul campaniei îl reprezintă conştientizarea populaţiei privind factorii de risc ai BPOC şi a importanţei prezentării la medic, la primele semne sau simptome de boală”, informează Liliana Iordăchescu, reprezentantul departamentului Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii din cadrul DSP Galaţi.
Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC) este favorizată de fumat, atât activ, cât şi pasiv. Riscul bolii creşte odată cu numărul de ţigări fumate pe zi şi cu numărul anilor de fumat. Aproximativ 10 – 15% dintre fumători dezvoltă ulterior boala, conform studiilor. Doar 10% din cazurile de BPOC au diagnostic cert şi doar 50% din cazuri urmează corect tratamentul, cu probabilitate crescută de a dezvolta complicaţii în timp. Anual se înregistrează peste 80.000 internări pentru exacerbarea BPOC (în 2006 reprezentau 1,76% din totalul internărilor).
Corina Dobre