Aproximativ 30 de revoluţionari gălăţeni au demonstrate, ieri, cu banderole tricolore şi pancarte, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de prevederile Legii 410/2011, care îi va lăsa, de l de la 1 ianuarie 2012, fără indemnizaţia conferită tot prin lege. Pe toată durata protestului, revoluţionarii au cântat imnul "Deşteaptă-te Române" şi au afişat pancarte cu mesaje precum: "În 1989 am ieşit în stradă pentru libertatea noastră, nu pentru îmbogăţirea voastră!", "Mircea Toader nu uita, Revoluţia nu-i a ta!" sau "Am fost daţi ofrandă morţii şi ei îşi bat joc de noi!".
Idealuri călcate în picioare
Luptătorii din decembrie 1989 spun că actualul executiv a călcat în picioare dezideratele Revoluţiei care a răsturnat dictatura şi că, acum, puterea este aproape de revenirea la regimul comunist. "Să nu se uite că noi, revoluţionarii, suntem cei care au făcut posibilă democratizarea României, am eliberat România de dictatură. Că am ieşit cu piepturile goale în faţa aparatului represiv al lui Ceauşescu. În numele unor idealuri care au fost călcate în picioare de clasa politică. Ce s-a ales din Revoluţia noastră, după mai bine de 20 de ani? Peste tot predomină hoţia, jaful, uciderea prin sărăcie, înfometare şi boli. Un genocid premeditat, o Românie pustiită, decimată, ruinată, înglodată în datorii", a spus revoluţionarul Ion Stoica.
Un alt revoluţionar amenință că va cere azil politic în Suedia, în cazul în care guvernul Boc îi va tăia indemnizaţia: "Poporul român a meritat suferinţa şi sacrificiul nostru. Toţi politicienii, începând cu Iliescu şi până la Băsescu, trebuie judecaţi. Noi nu le cerem bani, nu noi am votat acea lege. Noi cerem să fim respectaţi. Revoluţia trebuie respectată. Dacă ei au transformat lovitura de stat în revoluţie şi ne-au numit revoluţionari, să ne respecte. Nu mai avem cu ce să ne plătim băncile, nu mai avem nicio speranţă".
Revoluţionarii gălăţeni spun că vor ieşi în stradă, în fiecare zi, până pe 22 decembrie. Dacă până la această dată nu li se vor asculta doleanţele, ei ameninţă cu greva foamei. "Nu mai avem nimic de pierdut. După 22 de ani de la Revoluţie constat cu tristeţe că nu s-a schimbat nimic în bine. Vom intra în greva foamei, ne vom da viaţa pentru idealurile noastre", a spus Marcel Popa.
Falşii revoluţionari
Nu trebuie uitat nici faptul că, printre cei intraţi în posesia certificatelor de revoluţionar se ascund destui impostori, pentru că, fie nu au participat la nicio revoluţie, fie sunt dovediţi de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) ca turnători la Securitate. Până la mijlocul anilor '90, în Galaţi erau aproape 400 de revoluţionari. Apoi lista s-a mai micşorat. În acest moment, mai sunt în jur de 180, dintre care doar aproximativ 100 au participat efectiv la evenimentele din 1989. Cu sau fără certificate preschimbate, revoluţionarii gălăţeni s-au împărţit în şase asociaţii de revoluţionari. Între aceste şase fronturi se poartă adevărate războaie de orgolii şi interese.
Sergiu Damian