După un scenariu pus la cale de deputatul PDL Mircea Toader, prefectul Paul Florea a vrut să le demonstreze revoluționarilor locali, miercuri, că la Galați nu a fost Revoluție. În urmă cu câteva zile, deputatul Toader afirmase, la B1TV, că la Galați nu a existat revoluție, asta pentru că nu au fost morți suficienți, în 1989. Ideea, preluată din zbor de Florea, a fost transpusă într-o ”masă rotundă”, care ar fi trebuit moderată de un istoric-om de televiziune. Tot eșafodajul, construit în laboratoarele PDL Galați, s-a năruit, fapt care l-a făcut pe prefectul Paul Florea să devină, brusc, un mic filosof penibil pe tema ”lovitură de stat sau revoluție”. Premeditarea momentului de tip stalinist a ieșit la iveală atunci când Florea a recunoscut că nu a prevăzut, în programul manifestărilor de 22 decembrie, depunerea de coroane de flori la mormintele Eroilor Martiri.
”Da aici nu sunt morminte?”
Atunci când urmașii Eroilor Martiri ai Galațiului au realizat că, în programul conceput de prefect, nu se află slujba de comemorare și depunerea de coroane de flori pe mormintele aflate în cimitirul Eternitatea, Florea a dat o replică memorabilă:”Da aici nu sunt morminte? (referindu-se la monumentul Eroilor din fața prefecturii – n. red.) Și dacă facem aici o chestiune frumoasă, la un alt monument?” Încolțit de revoluționari, prefectul s-a afundat în penibil și a dat vina pe Jandarmerie, care l-ar fi anunțat că momentul va fi boicotat:”Se vor infiltra persoane care vor încerca deturnarea ceremoniei”. Bravând, apoi, Paul Florea ne-a povestit și răspunsul dat de el instituției represive:”Bă, să nu luați măsuri! Ei (revoluționarii – n.red.) mă simt că sunt natural și sunt alături de mine”. În acest timp, cel puțin trei jandarmi erau locați pe holul sălii mari a Prefecturii, acolo unde avea loc întâlnirea. Până la urmă, slujba de comemorare a celor 14 eroi martiri gălățeni a fost reintrodusă în program.
”A fost un proces!”
Filosoful din Paul Florea, în încercarea de a dovedi că nu a fost nicio revoluție la Galați, și-a pus la bătaie toate armele:”Suntem într-o eroare semantică! E clar că a fost revoltă populară, dublată de o lovitură de stat, după care a fost revoluție, până pe 28 decembrie. Eu sunt un om care a participat, cu cei din Combinat. România a trecut de la un stat cu un partid....A fost un proces!” Încurcat în ”meandrele concretului”, prefectul Paul Florea a concluzionat apoteotic:”Revoluția este procesul prin care se trece de la un sistem la altul”.
Sorin Țiței