Alimentele de la UE expiră în depozitul Cantinei de Ajutor Social

   Săraci şi trufaşi, așa par a fi defavorizații din Galați. Tone de alimente, primite ca ajutor din partea Uniunii Europene, zac în depozitele primăriilor până expiră. Motivul: cei îndreptăţiţi să le primească, nici măcar nu întreabă de ele, chiar dacă se plâng că sunt săraci şi nu au ce mânca. Vina aparţine şi autorităţile locale, care nu au încercat toate variantele de informare a beneficiarilor. În municipiul Galaţi, din cei 18.000 de beneficiari, doar 65 la sută și-au luat produsele alimentare de la Uniunea Europeană. În prezent, în depozitul Cantinei de Ajutor Social, aşteaptă 28 tone de făină, 25 tone de mălai, 10 tone de paste făinoase, 31 tone de orez, 7 tone de lapte praf şi 5 tone de biscuiţi.

Fiecare persoană defavorizată are dreptul să primească 13 kilograme de făină albă de grâu, nouă kilograme de mălai, 1,6 kilograme de paste făinoase, un kilogram de biscuiţi, opt kilograme de orez şi 1,5 kilograme de lapte praf. “Persoanele care au aceste drepturi, pensionarii, cei cu handicap, cei care nu se pot deplasa să își ridice aceste ajutoare, să trimită o rudă. În mod normal, programul se încheie la sfârşitul lunii decembrie, dar va fi prelungit până în februarie”, ne-a declarat Laura Roşca, referent în cadrul Cantinei de Ajutor Social Galaţi.

 

   Cine primeşte alimente de la UE

   Conform Hotărârii de Guvern nr.600, din 13 mai 2009, primesc ajutoare alimentare familiile şi persoanele singure, care au dreptul la un venit minim garantat; şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj; pensionarii sistemului public de pensii, ale căror drepturi obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat; adulţi şi copii neinstituţionalizaţi. Persoanele care se încadrează în aceste categorii sunt aşteptate la Cantina de Ajutor Social, de luni până vineri, între orele 9.00 - 14.00.

   Sergiu Damian