Străzile Galaţiului sunt împânzite de canalizări fără capac, ceea ce face ca o simplă plimbare pe jos sau cu maşina să fie o probă greu de trecut, mai ales dacă nu eşti atent sau este noaptea. Nu mai puţin de 242 de capace de canalizări, 133 de grătare de scurgere şi 32 de rame de capac au fost sustrase de la începutul anului, potrivit datelor furnizate de şefa biroului de comunicare Apă Canal, Cornelia Arnăutu. Chiar dacă Apă Canal remontează capacele, acestea dispar la loc. În momentul acesta sunt descoperite 39 de canalizări carosabile şi necarosabile şi 42 de guri de scurgere. „Montăm în regim de urgenţă canalizările carosabile, pentru că pe acolo trec maşini şi sunt reale pericole”, a declarat Cornelia Arnăutu. La societatea Apă Canal au fost, de la începutul anului, doar 40 de sesizări scrise şi 35 telefonice privind lipsa capacelor.
„Averea” pe care o strâng hoţii de capace
Hoţii de capace iau, la vânzare, mult mai puţini bani decât face realmente un capac. Costurile de remontare ale capacelor carosabile ajung la peste 300 de lei, fără TVA, la cele necarosabile 140 de lei, iar la grătare, 250 de lei, în schimb, cel care vinde un astfel de capac obţine maximum 40 lei. „La vânzare ca, fier vechi, nu face nici pe departe cât îţi ia ca să faci altul nou, dar aşa ne-am obişnuit noi”, a spus şefa biroului de comunicare Apă Canal, Cornelia Arnăutu.
Soluţii
Amatorii de fier vechi fură şi dacă e zi, dar şi dacă e noapte. Potrivit şefului Poliţiei Locale, Cristian Gâscă, de vină pentru situaţia creată sunt şi cetăţenii care nu anunţă poliţia chiar în momentul furtului. „Noi nu avem nicio sesizare. Eu chiar nu înţeleg, chiar nu vede nimeni, nu este nimeni la balcon, nu trece nimeni pe acolo?! Se fură ziua în amiaza mare şi oamenii nu zic nimic. Odată s-a întâmplat ca o patrulă să treacă accidental pe strada Brăilei, colţ cu Frunzei, şi chiar în momentul ăla era unul care fura un capac şi l-am săltat, dar în rest... Dacă nu ne sesizează nimeni în momentul furtului, nu avem cum să îi prindem”, a explicat Cristian Gâscă. Singura soluţie la care a mai apelat Poliţia Locală este să trimită angajaţi îmbrăcaţi în civil, să păzeazscă capacele, dar asta e soluţie de scurtă durată, pentru că sunt doar 30 de oameni şi nu pot sta toată ziua să păzească toate canalizările din oraş. Pe de altă parte, soluţia la care apelează, mai nou, societatea Apă Canal este înlocuirea capacelor din fier cu cele din material compozit, care nu poate fi valorificat şi cântăresc aproape o tonă. „Cu toate acestea, au încercat să le fure şi pe acestea, până s-au prins că nu nu au ce face cu ele. Asta ar fi soluţia cea mai viabilă – capacele din material compozit. N-au ce să facă cu ele, doar dacă vor efectiv să facă rău. Înlocuim, în măsura în care reuşim să le confecţionăm”, a mai spus şefa biroului de comunicare Apă Canal, Cornelia Arăutu. Un capac din material compozit necarosabil costă 930 de lei, iar unul carosabil 1200 de lei.
Andrei Tudosie