Deși o nouă Primărie pentru „Noul Galaţi” a constituit una dintre principalele promisiuni cu care liberalul Marius Stan şi-a câştigat mandatul de primar, realitatea arată că de la vorbe la fapte este cale lungă. Primarul municipiului Galaţi a recunoscut că nu are, deocamdată, o soluție: „Mai stăm cu chirie până în luna martie şi va trebui să ne luăm lucrurile să ne mutăm în stradă, undeva. Trebuie să găsim o soluție. Este o clădire improprie pentru un sediu de primărie şi pe care îmi doresc din suflet să-l părăsim cât mai repede”. Sediul în care funcționează Primăria este vechi, urât și neprimitor. Practic, totul este uzat, începând cu tâmplăria, pardoseala, grupurile sanitare și terminând cu birourile unde își desfășoară activitatea funcționarii publici.
Chirie de 5 stele – mai ceva ca la un hotel de lux
Este vorba despre chiria pe care o plătește primăria pentru sediul de pe strada Domnească. Totul în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a respins recursul declarat de Primărie, obligând-o să plătească o chirie de 10.000 de euro lunar. În plus, administrația locală trebuie să achite și diferența de chirie din aprilie 2010, atunci când imobilul de pe strada Domnească a fost retrocedat. Asta înseamnă încă 23.000 de lei lunar. Procesul dintre actualul proprietar, Pierre Macri, și Primăria Galați a început în anul 2009, atunci când instanţa a dispus restituirea în natură a clădirii şi terenul aferent, în suprafaţă de 3.262 metri pătraţi, situat în Galaţi, pe strada Domnească, la numărul 38. Dosarul Macri nu este singurul pierdut de avocații angajați de fostul primar Dumitru Nicolae. Nesimțirea și bătaia de joc pe bani publici este cu atât mai mare cu cât, la numeroase înfățișări, avocații Primăriei nici nu s-au obosit să vină, obligând practic judecătorii să dea sentințe nefavorabile.
Primăria nomadă
Galațiul este singurul oraș reședință de județ, din România, unde administrația publică locală nu dispune de un sediu propriu. În ultimii ani s-a tot vorbit despre alte variante. De la idei fanteziste dar și nepermise de lege, legate de construirea unui sediu nou-nouț fie pe Faleză, fie la „Păpădie”, până la cumpărarea actualului sediu, dar nimic nu s-a întâmplat. Ultimele variante au fost complexul de clădiri de pe strada Domnească, la Regionala CFR, și hotelul Faleza, deținut de Corneliu Istrate.
Sergiu Damian