Electrocentrale riscă să-şi piardă sediul în favoarea Romgaz

     După ce a cerut executarea Apaterm, Electrocentrale riscă să fie ea însăşi executată silit. În joc sunt 11 milioane de lei pe care CET îi mai are de plătit către furnizorul de gaz metan Romgaz Mediaş până la sfârşitul anului. S-a ajuns în această situaţie din cauza unui contract de reziliere, încheiat în decembrie 2010, între Electrocentrale şi Romgaz Mediaş. La acea dată, Romgaz a acceptat un grafic de reeşalonare a datoriilor doar cu condiţia ca cei care la rândul lor au datorii la plata facturilor, respectiv Apaterm, sau, prin extensie, Primăria Galaţi, să prezinte o serie de garanţii.

  

   Garanţie de 19 milioane pe sediul Electrocentrale

   Cum acest lucru nu s-a întâmplat, soluţia găsită a fost constituirea unui gaj pe sediul Electrocentrale (clădire situată pe platforma siderurgică ArcelorMittal), care să reprezinte garanţia pentru achitarea datoriei istorice pe care producătorul local de energie termică o are către Romgaz. La 19 milioane de lei a fost evaluat imobilul, pentru garantarea plăţii datoriei la furnizorul de gaze.

„Dacă datoriile către Electrocentrale nu vor fi plătite, Electrocentrale va ajunge, pe bucăţi, în proprietatea Romgaz. Am apelat la această soluţie neobişnuită pentru ca oraşul să nu rămână astă iarnă fără combustibilul necesar încălzirii a 82.000 de apartamente”, a spus Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.

Până la sfârşitul anului mai trebuie plătite 11 milioane de lei, bani de care CET nu dispune în acest moment. Unul dintre motive îl reprezintă faptul că societatea locală de distribuţie de apă caldă şi căldură a intrat în reorganizare şi nu mai asigură plăţi către bugetul Electrocentrale. „De la Apaterm nu încasăm mai nimic, iar potrivit noului plan de reorganizare nu vom primi niciun leu, timp de trei ani”, a punctat directorul Electrocentrale Galaţi.

  

   Lanţul datoriilor

   Electrocentrale a ajuns să aibă datorii către Romgaz Mediaş pentru că Apaterm nu a plătit la timp facturile pentru agentul termic primit. Suma de 200 de milioane de lei, plus penalităţi de 100 de milioane de lei, sunt debitele pe care le are de încasat Electrocentrale de la Apaterm. La rândul său, societatea locală de disribuţie a agentului termic are de încasat de la populaţie plăţi restante care totalizează 150 de milioane de lei.

   Sergiu Damian