Trei administrații ale Galațiului au ocolit un proiect excepțional de modernizare a parcului Eminescu. Proiectul sculptorului Virgil Panaite, asumat acum vreo 14 ani de Consiliul Local, sub primariatul lui Dumitru Nicolae, oferă gălățenilor un spațiu de socializare pentru tot anul, în afara Falezei sezoniere. Proiectul schimbă radical conceptul de parc născut din ideile comuniste pe care le îmbrățișează arhitecții urbei și, se pare, actualul primar.
Ionuț Pucheanu pune la bătaie 170.000 de lei pentru un proiect mârlănesc al parcul Eminescu
Tot ce-și dorește primarul Pucheanu, în caietul de sarcini prin care scoate la licitație proiectarea parcului Eminescu pentru 170.000 lei, este o cârpeală penibilă:”refacerea împrejmuirii, iluminatul ambiental pentru alei, reabilitarea podului rustic, refacerea gradenelor existente, realizarea unei fântâni arteziene cu jet vertical de apă şi reabilitarea bazinului existent”. Mai mult, pentru ca mârlănia să fie la ea acasă, edilul-șef vrea bănci din lemn cu cadru de metal, coșuri de metal cu decorațiuni din lemn(!) și cinci cișmele.
Proiectul sculptorului Virgil Panaite integrează și strada istorică Domnească în ansamblu, prin desființarea gardului ce sufocă parcul. Întregul concept al artistului plastic se raportează la statuia poetului nepereche. Fântâna arteziană din lacul mare sugerează floarea de tei pe care o iubea nespus Eminescu, iar grupul statuar din lacul mic te duce cu gândul la îmbrățișarea dintre Eminescu și Veronica Micle. Fântânile arteziene mici, așezate în punctele nodale ale parcului, cu havuzurile de 2-3 metri, sugerează elemente din poezia lui Eminescu sau din cultura națională. Vazele pentru flori, sculptate în piatră, organizează spațiile verzi pe colțuri sau în punctele axiale, iar jardinierele sunt plasate în colțurile ascuțite ale parcelelor verzi. Scaunele, și ele sculptate în piatră, sunt în grupuri de trei sau patru, sugerând familia (mama, tata și copiii). Rotonda de la statuia poetului este bordată de un grup statuar ce reprezintă cei 12 Apostoli. Desființarea gardului din jurul actualului parc transformă zona într-un concept de piațetă formată împreună cu imobilele vechi din jur. Până și dizgrațioasa clădire răsărită pe fostul WC public a fost adaptată parcului și își va schimba destinația în bibliotecă, sală de conferințe și cofetărie-cafenea.
S.Ț.